Разследват случай на двама починали след дълго чакане за прием в COVID отделението в Пловдив

5151
Разследват случай на двама починали след дълго чакане за прием в COVID отделението в Пловдив
Снимка: iStock/Guliver

Двама пациенти починаха в рамките на няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Това става ясно от репортаж на БНТ.

Националната медия разкрива скандално видео, в което се вижда как преди това двамата мъже чакат за настаняване пред сградата, единият – на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са пренaсочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни.

Д-р Хасърджиев: Най-големият проблем е, че здравеопазването ни е недостъпно (ВИДЕО)

Ще излъжа, ако кажа, че болничната и доболничната помощ към момента се справят добре в условия на пандемия. Не се обърна внимание на на...

Мъжът седнал на тротоара пред отделението по алергология, с кислородна маска на устата е Господин Господинов от село Брестник. До него на стълбите е пловдивчанинът Любчо Лалев. Датата е 16 ноември. Жената на Господин – Мария, разказва, че съпругът й е инвалид 100% с чужда помощ, с 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците и през ден на хемодиализа. Цяла седмица 61-годишният мъж поддържа температура над 37,4 градуса. Съпругата му опитва да го заведе в болница, за да го прегледат, но получава отказ от няколко места. На 14 ноември тя успява да го транспортира до спешния център в Куклен, откъдето е насочен към Инфекциозна клиника в Пловдив. След преценка на лекарите Господин Господинов е преместен в новообразуваното отделение за пациенти с COVID-19 в другата база на болницата. “Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях“, казва Мария.

Господинов остава в Инфекциозна клиника до понеделник, предвиден е за хемодиализа, която така или иначе не е направена. По неясни за съпругата му причини отново е взето решение той да бъде транспортиран в отделението за по-леки случаи. “Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж аз го виждам, че умира кислородът свърши“, допълва Мария Господинова.

В рамките на минути състоянието на мъжа се влошава, а малко по-късно умира на реанимационната маса. В известието за смъртта пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е с потвърдена диагноза COVID-19, факт, за който съпругата му не е била уведомена.

Другият мъж от видеото – пловдивчанинът Любчо Лалев, също издъхва часове след Господинов. Двете семейства обмислят за заведат колективен иск срещу Министерството на здравеопазването. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева пък е разпоредила спешна проверка на случая. Резултатите се очакват в следващите дни.

Студенти доброволци заместват болни учители в Пловдив

Четирима студенти от Пловдивския университет започнаха работа като учители в Основно училище „Княз Александър Първи“ в Плов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване