Спешните пациенти вече се карат в най-близката болница, казва здравният министър

29243
Спешните пациенти вече се карат в най-близката болница, казва здравният министър
Снимка: БГНЕС

Разпоредили сме спешният пациент в София да се закарва в най-близката болница. Това ще се отнася и за инвазивните кардиологии, заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков, предаде БГНЕС.

Според Ненков трябва да има и яснота в коя точно болница трябва да бъде транспортиран пациентът. Починалите на улицата хора да бъдат транспортирани с коли на Александровска болница и така този ангажимент вече няма да бъде на Спешната помощ, уточни Ненков.

По отношение на готвените реформи в Столичната спешна помощ здравният министър каза, че предложението от 1 септември да се въведе 7-часов работен ден в звеното е двупосочно. Това би довело до невъзможност специалистите в спешната помощ да работят повече от 8 часа, тъй като работещите на намален работен ден нямат право да работят повече от един час над утвърденото работно време.

"Концепцията за развитието на спешната помощ тепърва ще бъде обсъждана и поради тази причина ще започнем обиколки по страната и ще организираме регионални срещи", обясни Ненков. Служебният министър на здравеопазването каза, че е разпоредил проверки в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" ЕАД, УМБАЛ "Георги Странски" ЕАД – гр. Плевен и "СБАЛ по Онкология – ЕАД", София, а освободените им директори от предишният здравен министър д-р Таня Андреева са върнати на своите постове. "Проверяваме къде са сменени и бордовете на директори от началото на юли до края на мандата на предишното правителство. Тези промени не са незаконни, но нямат вкус", обясни Ненков.

Служебният здравен министър подчерта, че изтеглянето на сума от бюджета на здравното министерство (МЗ) поради актуализацията на бюджета на НЗОК ще затрудни работата на здравното ведомство.

Ненков обяви, че в последните дни на управлението на Таня Андреева са стартирани няколко големи обществени поръчки. Едната от тях е 12 млн. лв., предвидени за електронното здравеопазване. Според служебния здравен министър техническата спецификация на проекта не е никак добра и поръчката е спряна. "Привлякох специалист в областта на електрониката и ще изпратим хора за обучение областта на електронното здравеопазване в Германия, като това ще бъде безплатно", подчерта Ненков. Той заяви, че е спряна и обществена поръчка на стойност от 5 млн. лв. за строително-ремонтни дейности в центровете за спешна медицинска помощ. Проблемът е, че те са базирани в общински болници, а МЗ няма право да прави ремонт в чужда собственост.

Ненков подчерта, че при всички обществени поръчки има масови жалби. Сред останалите големи суми, заделени от МЗ, са 8 млн. лв. за медицинско оборудване, както и договор за няколко милиона лв. за закупуване на консумативи от фирма, предоставила безвъзмездно оборудване за тестване на донорска кръв.

Според Ненков рязката реформа в здравеопазването би била процес на социална революция, но за да се проведе тя, са необходими много пари. Той мотивира връщането на д-р Георги Гелев начело на ЦСМП- София с това, че той е бил в болничен, който към днешна дата в приключил.

Ненков каза, че много забележки по регистъра за психичноболните, а екипът му в МЗ все още не се е запознал с диабетния регистър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com