Стефан Янев: Готов съм да се извиня на лекарите, които са се почувствали обидени, но не и на Костадин Ангелов

5358
Стефан Янев: Готов съм да се извиня на лекарите, които са се почувствали обидени, но не и на Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Готов съм да се извиня на лекарите, които се почувстваха засегнати от думите ми. Това заяви премиерът Стефан Янев по време на парламентарния контрол в парламента. Темата беше повдигната от бившия здравен министър Костадин Ангелов.

Припомняме, че вчера в отворено писмо от Българския лекарски съюз поискаха извинение за казаното по време на блиц контрола в четвъртък от Янев, че "войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва.

Българският лекарски съюз поиска премиерът Янев да се извини за свое изказване

Българският лекарски съюз изпрати писмо до медиите, в което се казва, че лекарите са огорчени от думите на служебния премиер Стефан Яне...

Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва". Тези думи предизвикаха незабавна реакция от страна на БЛС. В писмото си лекарите подчертаха, че медиците не заслужавали такова отношение, което те определиха като цинично.

Ето какво каза още служебният министър-председател:

Oтностно необходимостта да се извиня за един разговор, които започна с думата "война", вкарана от него ( Костадин Ангелов - бел.ред.) във вчерашния блиц контрол, обявявайки че българските лекари се намират във война, което аз съм съгласен да приема, че е така. Всяка една дейност, която е в интерес на хората, по отношение на тяхното здраве и живот, може да приема, че е война.

Влизайки в тази терминология обаче и смесвайки клетвите, аз нямам нужда да бъда образован какво точно съдържа Хипократовата клетва, но тръгвайки от военната терминология, искам да ви кажа едно, г-н Ангелов, ако вие сте изучавали медицина и знаете подробно какво съдържа Хипократовата клетва, аз мога да ви кажа какво е значението на думата "война".

Караянчева с тежки думи към Янев: Извини се!

Бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева написа остър пост срещу служебния премиер Стефан Янев. "Вие, които отричахте...

Всяка една война се спечелва, когато участващите в нея са убедени, че войната е справедлива. Ако вие в момента искате да внушите, че лекарите участват в несправедлива война, това вероятно е обида към тях. И ако смятате, че думите ми, които вчера съм казал, са обида към тях, аз съм готов да се извиня на тези, които се чувстват засегнати.

Но аз си мисля и моето уважение, и това което съм казвал многократно към всички лекари и медицински специалисти и всички, които се борят за човешкия живот - "Дълбока благодарност!".

Ако ви обижда това, че някой смесва парите с вашето присъствие в тази справедлива операция, да не я наричам "война", ако мислите, че думите ми са били такива, аз се извинявам. Но по отношение на факта, че се смесват думите и понятията и се търсят някакви краткосрочни политически дивиденти, г-н Ангелов, на вас не ви се извинявам.", заяви още Янев, цитиран от 24 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване