Стойчо Кацаров: Най-страшното мина, до месец мерките може да паднат

7702
Стойчо Кацаров: Най-страшното мина, до месец мерките може да паднат
Снимка: БГНЕС

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че настоящата вълна е четвърта вълна и Омикрон е много по-различен от Делта варианта. Сега е много различно и това позволява различен подход. Най-страшното мина, каза той пред БНТ. 

Вероятно много скоро може да си позволим една по една да се откажем от ограничителните мерки, надява се Кацаров.

Стойчо Кацаров: Петър Москов съм го учил на здравен мениджмънт, но беше слаб ученик

„Д-р Петър Москов съм го учил на здравен мениджмънт, но той беше слаб ученик.“ Това каза бившият служебен здравен министър ...

Той предполага, че в следващите седмици или най-късно до месец ограничителните мерки ще бъдат отменени. Здравната система се справя добре в момента. Омикрон протича по-леко и фокусът се измества не толкова към болниците, а към извънболничната помощ, изтъкна Кацаров. Анализът за ваксинация показва, че големият брой ваксинация, които са около 400 000 за януари месец, са бустерни дози, но не се разширява обхватът на хората, които се ваксинират с първите дози. 

Кацаров уточни, че е преболедувал коронавируса, ваксинирал се е и с поставена бустерна доза. Вълната си отива, Омикрон протича по-леко, хората се имунизираха по-естествен път, но това вече не е толкова важно. Това, от което зависи смъртността от състоянието на здравната система. Нашата здравна система се намира в много лошо състояние и коронавирусът го показа. За това аз смята, че един от изводите, които трябва да бъде направен е, че се налагат незабавно реформи на цялата здравна система, настоя Стойчо Кацаров. 

Според него при една нормална здравна система нещата си отиват по местата. При нас това не е така и ние сме система, която предварително разпределя средства. Ние плащаме на лечебните заведения без никаква връзка за извършената дейност. Ако това по време на пандемията има оправдания, с излизането от пандемията, което според мен ще стане след месец или два най-вероятно, трябва да се промени подходът към цялата здравна система, изтъкна Стойчо Кацаров.

За трагичния случай във Враца, при който жена почина в болничното заведение заради бюрократични неуредици, Кацаров заяви, че решението не е промяна в болничния здравен протокол за прием на пациентите. Грешката във Враца говори по-скоро в цялостната организация в Спешната помощ, която е откъсната от извънболничната и болничната помощ, отбеляза Кацаров и добави, че това е симптом на скъсани връзка между отделните елементи на здравната система. 

Ангелов иска проверка дали Кацаров е неглижирал сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ (СНИМКИ)

Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов иска проверка дали служебният здравен министър Стойчо Кацаров е неглижирал сигнал до прокуратурата и...

Министърът на здравеопазването не може да понесе отговорност, но може да понесе такава, ако не реформира здравната система. Правителството е от скоро, трябва да му се даде време и Кацаров вижда добри знаци на управлението особено в сферата на правосъдието. Реформата в правосъдната система и прокуратурата е най-важната, а другите могат да почакат, подчерта Кацаров. 

Той е впечатлен от изключително силната жена в Министерство на правосъдието - правосъдният министър Надежда Йорданова. 

За това дали е разпитан от прокуратурата за щадящите тестове за учениците, Кацаров уточни, че не е разпитват по това, а го е направим максимално прозрачно и е закупил три пъти повече тестова. Там няма абсолютно никакво нарушение, а всичко е направено по правилата, увери Кацаров. Не е работа на здравното министерство да купува тестове за други ведомства. Ние се съгласихме да закупим вместо МОН тях, а го направихме, за да им помогнем. Осъществихме поръчката в много трудна среда и за благодарност за това, че положихме толкова усилия бяхме оклеветени и пратени на КПКОНПИ. Направи добро и го хвърли в морето - това се случи с нас, коментира Кацаров случая с щадящите тестове за децата. 

Стойчо Кацаров не вижда нищо съмнително и порочно в щадящите тестове за децата и увери, че няма нарушение на закона при тяхното закупуване. 

До 5 години затвор грозят Кацаров заради щадящите тестове за COVID-19

До 5 години затвор грозят бившия министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, ако бъдат доказани в съда нередности в поръчката на тесто...

Още: Стойчо Кацаров: Локдаунът отлага решаването на проблемите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com