Стойчо Кацаров: Обмисляме локдаун и ако болниците се препълнят - спираме всички дейности

9548
Стойчо Кацаров: Обмисляме локдаун и ако болниците се препълнят - спираме всички дейности
Снимка: БГНЕС

В момента преживяваме най-тежката от предишните три вълни. Здравната система се справя засега добре. Броят на хоспитализациите е по-малък от предишните вълни, но ситуацията с интензивните и реанимационни отделения е критична. Това заяви пред БТВ служебният здравен министър Стойчо Кацаров.  

Ако спазваме мерките, то ще контролираме кризата. Най-сигурният начин е да се ваксинираме. Хората носят маски, но не всички, а част от тях под носа. Хора, сложете ги тези проклети маски - това е начинът. Личната отговорност е ключова, категоричен бе Кацаров. 

Кацаров обвини комунизма за ниските нива на ваксинация у нас

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е запознал посланици от ЕС с предизвикателствата в България в разгара на поредната ковид-...

Той увери, че засега има достатъчно кислород в болниците. Ако няма достатъчна наличност, то ще бъде забранен износът, разкри здравният министър.

Той подчерта, че се обмисля локдаун. Ако болниците се препълнят, МЗ ще спре всички стопански и обществени дейности. "Няма определено число, при което да наложим локдаун, а той ще се наложи спрямо движението на данните у нас", посочи Кацаров. При сегашните цифри ние вече трябваше да сме затворени и ние сме затворени, има възможност да се работи при безопасни условия, добави той. 

Докато не свалим заболеваемостта до ниво от под 100 заразени на 100 000 души население т.е. докато не влезем в така наречената зелена зона, не бива да махаме зеленият сертификат, заяви д-р Кацаров в предаването "Неделя 150" на БНР. Другият вариант, според него, е да бъдат ваксинирани 80-90 процента от хората, независимо от заболеваемостта. Тогава, дори при много заразени, няма препълване на болниците и натоварване на здравната система, защото повече хора карат COVID-19 по-леко.

На въпрос защо вече смята, че зеленият сертификат не е дискриминационен, след като вече го е обявил за такъв публично, д-р Кацаров посочи решение на Европейския съд - съдът казал, че няма дискриминация.

Който плаши хората с решетки, може сам да се озове зад тях

Обикновено се опитвам да запазя добрия тон в коментарите си, но този път ще направя изключение. Защото пиша коментар за един човек, кой...

За предстоящите предсрочни парламентарни и президентски избори, Кацаров уточни, че изборите трябва да бъдат проведени. Всички членове на СИК ще бъдат тествани, ако нямат "зелен сертификат", за да намалим до минимум риска от зараза", коментира Стойчо Кацаров.

Той допуска, че има фалшиви сертификати и хората влизат с един и същи документ, но това е най-глупавото нещо, което може да направите. Може да излъжете здравните власти, но не и вируса, каза Стойчо Кацаров. 

"Хората трябва да се ваксинират, за да се предпазят, а не заради зеления сертификат", обясни здравният министър и обвини "лидери на големи партии", които са му поискали оставката през септември след новината за въвеждането на сертификатите.  

На въпрос защо е дал Бойко Борисов на прокуратурата заради фалшиви новини, но не и медици, които разпространяват публично неверни данни, Кацаров коментира: Не мога да проследя всички. Въпреки че в началото на разговора Стойчо Кацаров заяви, че сме в най-тежката ковид вълна, то в края на интервюто той заяви: Действията ми са адекватни. 

Борисов се оправдава за "изтеклите ваксини": Ние само казахме, че срокът е удължен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе с първи коментар за сигнала на Стойчо Кацаров срещу него, в който се твърди, че бившият премиер ра...

Още: Бивш здравен министър настоя за задължителна ваксинация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com