Стойчо Кацаров: Радвам се, че ще дам обяснения пред КПКОНПИ, защото така ще се разсеят всички съмнения

3398
Стойчо Кацаров: Радвам се, че ще дам обяснения пред КПКОНПИ, защото така ще се разсеят всички съмнения
Снимка: БГНЕС

Всички процедури са проведени по прозрачен начин - всички документи са публикувани на сайта на здравното министерство. Благодарение на постигнатите изключително ниски цени, ние купихме три пъти по-евтини тестове за учениците. Това заяви в ефира на БНТ здравният министър Стойчо Кацаров.

Припомняме, че дирекция "Противодействие на корупцията" в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество започна проверка в Министерството на здравеопазването относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици. Проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бивш заместник-министър на здравеопазването. Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им. От министъра на здравеопазването е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици.

Стойчо Кацаров си сложи бустерна доза ваксина срещу коронавирус

Бустерна доза ваксина срещу коронавирус си постави служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му пред Нова телевизия, т...

"Всички документи за тези 4 процедури са на интернет страницата на Министерство на здравеопазването - протоколи, класиране, договори, цени. Министерският съвет ни възложи да закупим 1.5 млн. теста и ни отпусна пари за толкова. С постигнатите ниски цени, заради участието на над 20 фирми, ние купихме 4.7 млн. теста", каза Кацаров.

Според него е нормално да има различни цени за едни и същи тестове в различните поръчки, дори в рамките на една поръчка, защото при невъзможност първата класирана фирма да достави всички бройки, договори са сключвани със следващите в класирането на предложението от тях цени.

"Най-грозното в цялата история е, че членовете на комисията плакаха заради тези клевети, защото те работиха и събота, и неделя, защото от тях зависеше децата да тръгнат на училище. Толкова прозрачна процедура не е провеждана. Аз тези хора ще ги наградя", каза Кацаров. Той допълни, че се радва, че ще дава обяснения за поръчките пред КПКОНПИ, защото така ще се разсеят всички съмнения. "Аз не назначавам заместник-министрите, а премиерът. Аз имам информация, че той е сгазил лука на няколко места", каза Стойчо Кацаров по отношение на д-р Димитър Петров.

По повод недоволството на лекари от болница „Лозенец“, министърът на здравеопазването заяви: "Правителствена болница е една аномалия. Това е най-луксозно оборудваната сграда, докато нашите деца сме ги оставили в най-мизерните условия. Ръководството на болница „Лозенец“ ще си загуби работата заслужено, защото финансовите резултати са трагични. Детска болница ще се строи. Предвидени са над 100 000 лева за протонен ускорител за децата. Строителството на новия корпус ще отнеме 5-6 години, трябва ли децата да са в тези тежки условия дотогава? Целта е да се създаде нещо добро. От 20 години се говори за изграждане на детска болница. Поставяме началото на този процес", категоричен бе здравният министър.

За Кацаров е резонно да дава награда за справяне с коронавируса като сме шампион по смъртност

Тя се справи отлично с организацията на противоепидемичните мерки. Тя се справи блестящо – точно в тази ситуация. Това заяви слу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com