Увеличават се заразените. Разбира се, заради разхлабените мерки, смята имунолог

2367
Увеличават се заразените. Разбира се, заради разхлабените мерки, смята имунолог
Снимка: Getty Images/Guliver

Данните на СЗО са за увеличаване на заразените с коронавирус в Северна и Южна Америка, в Европа, в Китай, в Средиземноморието. Никак не сме в положение да кажем, че епидемията е свършила или е към края си. Днес и в България има много заразени, които са от огнища. Но тези огнища, предвид факта, че България е малка страна, могат да се разпространят, да не останат в клъстърите. Разбира се, че разхлабването на мерките е причината. Всички се успокоихме и ето. Това каза имунологът академик Богдан Петрунов пред БНТ.

Нов рекорд на заразени с коронавирус в България, картината по света

Според него е изключително важно да не се допуска пренасяне на заразата извън огнищата.

Топлото време не убива вируса, каза още той и допълни, че го доказва Бразилия, където "епидемията се разраства в небивали размери".

Докато вирусът не обхване 70% от нас и не се създаде колективен имунитет няма да спре разпространението му, категоричен е имунологът.

А колективен имунитет в България няма. Има много малък процент с изграден имунитет хора – показва го и проучването в Пловдив. А е важно и какви са тези създадените антитела, дали са протективни. Преди седмица проучиха 2000 души в Женева. Там установиха, че първата седмица у човек се създават защитни антитела, но после до 3-тата седмица нивата им в кръвта спадат, обясни академикът.

Вирусът ще продължи да се разпространява месеци, даже година, смята акад. Петрунов." Той ще изчезне само, когато обхване всички, но в никакъв случай не трябва да се успокояваме, че го няма. Затова е важно да се носят маски да се спазват противоепидемичните мерки, подчерта имунологът.

Тестването трябва да се прави масово, но на определени таргетни групи, и да е широкообхватно. Там където се очаква да се появи вируса. Този подход, който в момента се предприема е в правилна посока, смята академикът.

Пробив при COVID-19: Една трета от най-тежко болните спасени с дексаметазон

Стероидът дексаметазон е спасил живота при една трета от най-сериозните случаи на COVID-19. Това показват резултатите от изследване, оп...

Защо не се тества София? – Логичен въпрос. Вероятно в по-малките градове се провежда по-лесно организацията на подобно тестване. Затова в Пловдив, а сега очакваме и в Бургас, обясни имунологът.

Да използват ли медиците дексаметазон за лечение на коронавирус? 

Медикаментът в началото е бил вклчен в протокола за лечение на коронавируса, но после е било сметнато за неудачно стероид да се дава за лечение на вируси. Експертът обаче е по-скоро "за" използването на лекарството.

"Дексаметазонът е отдавна утвърдено лекарство – и е по-добре да се стъпи на вече познати лекарства, отколкото на такива, които тепърва трябва да разучаваме", смята той.

Ваксина скоро няма да има, заради доказването й с клинични тестове. Тук опира и момента до имунитета. Не знаем до каква степен ваксината ще предизвиква и задържа клетъчния имунитет. По този повод вероятно ще има ваксинация всяка година, както при всяка ваксина срещу вирус, каза още акад. Богдан Петрунов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване