В БСП няма единно мнение за отмяна на пълната забрана за пушене

47545
В БСП няма единно мнение за отмяна на пълната забрана за пушене

Ще има или няма да има отмяна на пълната забрана за пушене на публични места - този въпрос отново стана актуален, след като заместник-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Спас Панчев заяви, че забраната ще отпадне.

В сутрешния блок на Нова телевизия обаче червеният депутат Татяна Бурджиева беше на по-друго мнение. Тя заяви, че като цяло няма да има промени, единствено ще се заложи на следните поправки - заведенията да имат отделна зала, където да може да се пуши, а в баровете да се пуши след 22:00 часа. Разбира се, съответните помещения трябва да имат добра вентилация и проветрение, уточни Буруджиева.

Според нея в момента пълната забрана за пушене не се спазва.

"Въпросът е, че България не е София. Представете си какво се случва в една селска кръчма, посочи Буруджиева. Тя беше категорична, че няма да се пуши навсякъде, а само в обособените за това пространства. В малките заведения и там, където няма такава възможност, не се предвижда да се пуши.

„Не разбирам защо постоянно трябва да действаме с тоягата. Трябва да има възможност за избор, на мнение е депутатът. „Има много сериозни данни как се отразява това нещо на бизнеса”, подчерта още Татяна Буруджиева. 

На въпрос каква е позицията на ДПС, тя отговори лаконично, че нейното впечатление от водените разговори с ДПС е, че позициите не са абсолютно еднакви и че няма да взимат единно партийно решение.

Позицията на ГЕРБ

Според Спас Панчев, който беше автор и на идеята големите търговски вериги, в групата на Коалиция за България депутатите ще гласуват по съвест, защото има различия. Бившият здравен министър Десислава Атанасова обаче каза, че "и за Делян Пеевски е имало различния", но в крайна сметка се получило друго.

В сутрешния блок на bTV Атанасова се противопостави на думите на Панчев, че 3,5 млн. българи пушат и са дискриминирани, с друга статистика – на социологически агенции от март 2013 г., когато забраната за пушене се е радвала на 62% одобрение, при това след като е била в сила и през няколко зимни месеци.

Панчев подчерта, че ще има обсъждане в ПГ на Коалиция за България, преди да бъде внесен евентуален законопроект за промяна на сегашния режим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване