В здравната стратегия - държавата събира осигуровки с помощта на банките

25478
В здравната стратегия - държавата събира осигуровки с помощта на банките
Снимка: БГНЕС

Подобряване на качеството и достъпа до здравеопазване е приоритет номер едно в програмата на кабинета "Борисов" за сектор здравеопазване. В програмата на правителството в сектор здравеопазване са посочени осем основни приоритета, които трябва да се следват, предаде БГНЕС.

Като първа цел за първия приоритет - подобряване качеството на здравеопазването, е посочено инвестирането в логистично и техническо развитие на системата на здравеопазване. Посочените са и мерките за това: изготвени и приети нормативни промени, създаващи по-добри условия за специализацията; подобряване логистиката в здравната система чрез въвеждане на правила за координация и взаимодействие в системата на здравеопазването; изготвяне база данни за наличната медицинска апаратура и за специалистите, обучени за работа с нея; изготвяне на Карта на високотехнологичните дейности.

Втората цел за подобряване качеството на здравеопазването е оптимизиране на извънболничната и болничната медицинска помощ. Тук мерките, които ще се вземат, са преглед и оптимизация на пакета за извънболнична помощ, който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща, както и преглед и оптимизиране на пакета болнични дейности, които НЗОК заплаща.

Като трета цел за подобряването на здравеопазването е посочено електронното здравеопазване. Мерки за това са следните: изготвяне на нормативна база за въвеждане на електронна здравна карта като част от единната електронна идентификация; внедряване на електронната здравна карта като единен идентификатор в системата на здравеопазване; извършване на проучване и анализ на информационните системи и информационните услуги за населението, свързани със здравето; разработване на базисен модел на националната интегрирана здравно-информационна система; изготвяне на пакет нормативни документи, регламентиращи функционирането на националната здравно-информационна система; въвеждане на електронно досие, електронна рецепта, електронен болничен лист и др.; развитие на интегрираната информационна система чрез поетапно разширяване и надграждане на модулите на здравно-информационната система.

Вторият приоритет, който е поставен в програмата на правителството за здравеопазването, е приоритетно преструктуриране на спешната помощ чрез инвестиции в ресурсното, техническо, логистично и кадрово развитие. Това включва изготвяне на Карта на системата за спешна медицинска помощ като елемент на Националната здравна карта. Друга цел е подобряване на инфраструктурата и материално-техническата осигуреност на системата за спешна медицинска помощ, това включва като мерки: строителство, ремонт, реконструкция и оборудване на центровете за спешна медицинска помощ и болничните структури за спешна медицинска помощ; осигуряване на нови санитарни автомобили и медицинско оборудване за мобилните медицински екипи; подобряване на комуникационно-информационната система на спешната помощ и интеграция с Националната служба за социално подпомагане, Националната система за спешни повиквания, единен европейски номер тел. 112; координирано използване на ТЕТРА-системата на МВР. Предвижда се и въвеждане на финансови стимули за работа в системата за спешна медицинска помощ чрез увеличение на възнагражденията в Центъра за спешна медицинска помощ до 100%, както и въвеждане на система за подбор, непрекъснато обучение и оценка на работещите в системата за спешна медицинска помощ, регламентиране на нови видове персонал в системата на спешната медицинска помощ – лекарски асистенти и парамедици.

Приоритет номер три в програмата за здравеопазването е озаглавен "Формиране на модел на болнично здравеопазване, който се характеризира с предвидимост на финансовия ресурс за осигуряване качество и достъпност на лечението, и мотивация на работещите в сферата на здравеопазването. Въвеждане на национална здравна карта със задължителен характер".

Приоритет номер четири е преструктуриране на НЗОК и превръщането й в активен финансиращ и контролен орган от името на осигурените граждани – инструмент за провеждане на политика за осигуряване на достъпно и качествено здравеопазване. Като първа цел за преструктурирането на НЗОК е посочено преструктуриране на разходите на НЗОК с цел ефективно управление на наличния финансов ресурс. Мерки за това са: подробен анализ на съдържанието на всички пакети за медицинска дейност, реимбурсацията на лекарствени продукти и медицински изделия, финансирани от бюджета на НЗОК; диференциране на основния пакет здравни дейности, заплащани от НЗОК, на приоритетен базов и допълнителен пакет; анализ и усъвършенстване на принципите за ценообразуване, договаряне и заплащане на медицинските дейности; оптимизиране на структурата на разходите за различните видове медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия на база на регламентирания обем и обхват. Друга цел на преструктурирането на НЗОК е ефективен контрол на разходването на средствата на Касата, базиран на медицинската целесъобразност. Мерките за това са: разширяване на контролните механизми и функциите на Изпълнителна агенция "Медицински одит", НЗОК и съсловните организации по отношение на контрола на медицинските дейности; въвеждане на система за съвместен контрол с участие на медицински специалисти; въвеждане на задължителни критерии за качество в медицинските стандарти и алгоритмите на дейностите, заплащани от НЗОК; обвързване на критериите за качество на медицинските дейности с достъпа до финансиране с публичния ресурс на НЗОК.

Петият приоритет за здравеопазването е пакет от мерки за повишаване събираемостта на здравните вноски. Тук впечатление прави следната мярка за борба с проблема - намаляване дела на трудносъбираемите здравноосигурителни вноски посредством предоставяне на информация от търговските банки за съществуващите банкови сметки на физически лица. Това ще стане със законодателни промени и цели намаляване дела на трудносъбираемите здравноосигурителни вноски с 10%.

Освен това се предвижда подобряване на приходната част на задължителното здравно осигуряване чрез увеличаване на заплащането на размера на здравноосигурителните вноски за деца, ученици, пенсионери и др. от страна на държавата; подкрепа за политиката на НАП за увеличаване на събираемостта на здравноосигурителните вноски чрез фокусиране на базата на анализ на контролно-ревизионната дейност върху рискови контингенти; въвеждане на ограничения за планов прием на здравнонеосигурени лица в лечебни заведения, сключили договор с НЗОК, с изключение на случаите на спешност при гарантиран спешен пакет.

Приоритет номер шест на програмата за здравеопазването е запазване и развитие на кадровия потенциал на здравната система чрез нов механизъм на заплащане на работещите.

Приоритет номер седем на здравеопазването е ефективно лекарствено лечение и качество на живот на българските граждани. Тук се предвижда постигане на ефективно лекарствено лечение чрез създаване на възможност за генерично заместване на лекарствени продукти, водещо до намаляване на разходите на публични средства за лечение.

Местан заплаши Борисов с вот на недоверие, ако Петър Москов не даде оставка

Лидерът на ДПС Лютви Местан официално предупреди премиера Бойко Борисов да поиска оставката на Петър Москов - иначе ще има вот на недов...

Като последен, осми приоритет в програмата на правителството за здравеопазването е посочено задължаване на НЗОК да закупува лекарства чрез прозрачна и конкурентна процедура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com