Вече има и разкази как при влошаване на COVID вкъщи оставаш там, защото е по-добре

9934
Вече има и разкази как при влошаване на COVID вкъщи оставаш там, защото е по-добре
Снимка: Getty Images/Guliver

Че здравната ни система явно не е способна да се справи с COVID-19, отдавна изглежда очевидно. Разказът на Боряна Николова пред Нова телевизия дава още един коз в подкрепа на тази теза.

Николова разказва, че съпругът ѝ почнал да се влошава на 9-тия ден – при това болестта всъщност не е доказана с PCR тест, защото заради състоянието му не му е позволило да ходи да си прави тест, а РЗИ не са успели да пратят хора да го тестват.

Николова се възмути от това, че всъщност ти трябва PCR, за да влезеш в болница – и то след като намерили болнични легла. А след като се обадила на "Спешна помощ", те предупредили, че може да не дойде линейка. Чак вечерта лекарка от "Спешна помощ" успяла да говори с Николова и я посъветвала мъжът ѝ да остане вкъщи.

Кога да се тестваме за коронавирус

Евгений Тимаков, специалист по инфекциозни болести и ваксинолог, главен лекар на медицински център "Лидер-Медицина", каза пред радио Sp...

Оказа се и, че Николова дори е мислила дали да не ходи в друг град – до такова състояние са стигнали нещата. А тя също е с COVID-19

"8 месеца имахме, за да се подготвим за тази втора вълна. И се чудя какво правиха хората, които ни управляват. Попитайте ме как се чувствах, за да взема решението да откажа линейка. Благодаря на лекарката от "Спешна помощ” – а тя ми каза, че не трябва, защото не може да дойде да си изпълни дълга".

Припомняме, че с гръмки фанфари беше обявено, че личните лекари ще могат да дават направления за PCR. Новината беше съобщена на 7 октомври, сега вече е 30 октомври и такова нещо няма! За да стане това, трябвало да бъде подписан анекс към Националния рамков договор с Българския лекарски съюз (БЛС), само че това още не се е случило.

Actualno.com също получи сигнали, че ситуацията с тестовете така и не е решена. В много случаи който може, предпочита да си плати за PCR при съмнение, а не да търси пътеката личен лекар – специалист – тест.

Дело за забавен резултат от PCR: Заразена с COVID-19 го чака 3 дни

Юристът Росица Драгинова завежда дело за забавен резултат от PCR тест. Тя чакала три дни преди от лабораторията на Инфекциозна болница ...

До ден-днешен Инфекциозна болница в София приема пациенти с доказан COVID-19 и със съмнение за коронавирус, потвърди и д-р Трифон Вълков. А на въпрос дали трябва задължително PCR тест, отговорът беше, че "по принцип" при симптоми има хоспитализация. Имаме обаче леглови капацитет – не могат всички да дойдат, потвърди Вълков. 64 са леглата за доказана инфекция от коронавирус в лечебното заведение.

Според Вълков, категорично най-големият проблем е, че няма да има кой да лекува – база и оборудване има. А на въпрос дали е трябвало да бъдат открити специални коронавирус болници, д-р Вълков отговори – какви лекари е трябвало да се осигурят? Инфекционистите са малко – а другите лекари не са свикнали в детайли да работят като инфекционисти, посочи Вълков. "За момента Инфекциозна болница ще продължи да работи", увери той.

Лечението на всеки един пациент е индивидуално, подчерта д-р Вълков. А за "Ремдесивир" лекарят коментира, че в повечето случаи се прилага късно. Защото той действа на принципа на блокиране на ензим, чрез който вирусът се размножава. За да има добър ефект, прием трябва да се започне по-рано, каза Вълков. Според него, "Ремдесивир" трябва да се дава на първо място на хора, които имат тежки придружаващи заболявания.

Още: "Лек спад при заразените с коронавирус у нас, рекорден брой оздравели"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване