Вече има ваксинирани, които 4 месеца по-късно са се разболели от COVID-19

12575
Вече има ваксинирани, които 4 месеца по-късно са се разболели от COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

"Вече имаме хора, ваксинирани, които четири месеца по-късно са се разболели. Тоест имунитетът е много особен. Премиерът се притесняваше за ваксините. Моето мнение след проучване. Има две ваксини - от първо поколение с много висок титър антитела - казва се NovaVax. Второто поколение това са клетъчен и хoмонален антителен имунитет - това е ваксината, с която ще се имунизират САЩ и Корея, т.е. най-близкият съюзник на Америка. И трето поколение - са тези, които произвеждат и двата имунитета, плюс имуноглобулин А. Те са таблетка и назален спрей. Ако изчакаме малко можем да си вземем най-добрите ваксини, защото трябва да ви кажа, че от лабораторията по превантивна медицина в Гинсбруг, казаха, че ако се избере грешна ваксина, ще има огромен бум на автоимунните заболявания, т.е. трябва да сме много внимателни и трябва да има дискусия от много хора, не само специалисти и вирусолози. Ето, аз съм изчел някои неща и мога да защитя позицията си. Бързането може да е фатално. И това непрекъснато повтаря топепидемиологът на САЩ Фаучи. В момента сме във фаза "челен сблъсък между ваксините". Такава имаше между Novavax и на Moderna, и победи Novavax. Това каза пред btv хематолога от МВР болница д-р Чавдар Ботев.

За даряването на кръвна плазма и лечението с нея

Ваксината на Pfizer и BioNTech с 90% ефективност срещу коронавируса

Ваксина, съвместно разработена от Pfizer и BioNTech, била 90 процента ефективна за предотвратяване на инфекции с COVID-19 в текущите ф...

Според  него антителата срещу новия коронаиврус могат да паднат наполовина за един ден. Това шокирало лекарите, които лекуват с кръвна плазма. Затова е много важен периодът, в който се дарява тя и много е важно да се изследват вирусно тонизиращите антитела. Препоръчително е даряваето на кръвна плаза да става 40 дни след преболедуване на COVID-19. Това каза той пред btv.

Той поясни, че вече се дарява доста повече плазма, но и търсенето е нараснало.„Тази терапия работи, доказала се е. Това е нещо, което е евтино и ни е помагало в продължение на 130 г. Трябва да се облекчи процесът. В момента се наблюдава тенденция много желаещи да отиват при лоши условия и това ги демотивира. Ние сме в началото на една война“, коментира д-р Ботев.

Той обясни още, че при лечение с антитела отпада необходимостта от антибиотици. Затова д-р Ботев предложи цялата стратегия на борба с COVID-19 в България да се изгради върху този метод.

Хематологът посочи, че ден, преди да се появят симптомите на COVID-19, човек е свръх активен, излиза повече и така разнася вируса. Терапията с кръвна плазма се препоръчва за пациенти с придружаващи заболявания.

Ученият, работещ за българската COVID ваксина: Пълният локдаун не спира вируса, ваксината на Pfizer има сериозен недостатък

Опитът показа, че пълният локдаун не спира разпространението на вируса, а малко го отлага. Вирусите се разпространяват специфично и по ...

„От петия до единадесетия ден е периодът със симптоми като гадене, повръщане, висока температура. В този период се лекува с противовирусни средства, тоест това е стандартното място за лечение с кръвна плазма“, каза още той.

Докторът коментира, че в 20% от случаите заболяването отива към белия дроб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване