За Бога, пуснете децата на училище, призовава доц. Чорбанов

2970
За Бога, пуснете децата на училище, призовава доц. Чорбанов
Снимка: БГНЕС

Наложената социална изолация по никакъв начин не спомогна за неразпространението на коронавируса, предупреди доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология, коментирайки в студиото на БНТ антипандемичните мерки на държавата. Той посочи, че у нас нямаме много болни, благодарение на комплекс от фактори - начин на живот, генофонд и призова в ефира на БНТ: "За Боога, пуснете децата на училище".

Чорбанов отбеляза, че ние нямаме този начин на живот като в държавите с най-големи жертви. "В САЩ огромният брой жертви са хора с много други заболявания - затлъстяване и други, в Европа – домовете за възрастни, а у нас нямаме много болни", посочи той.

"Не допускам, че в Швеция всички учители са на 22 години", изтъкна доцентът по повод притесненията на много учители у нас.

Няма научни данни, че децата разпространяват повече коронавируса, посочи той и отбеляза, че според шведски изследвания - не е така. "Има данни, че децата правят по-голямо количество вирус от възрастни, но науката спори дали разпространяват повече", подчерта той.

За случаите на повторно заразяване в Хонконг Чорбанов отбеляза, че се спори дали са отново заразени или вирусът е останал в организма им.

"Със сигурност имунитет се изгражда. Друг е въпросът колко е траен, но за 6 месеца - със сигурност. Ако не беше траен, щеше да има твърде много повторно заразени. Такива данни няма",  добави доцентът.

Той е категоричен противник на налагането на задължително носене на маски. "Хигиената е силно положителен фактор за всичко. Не виждам нищо положително в това хората да се научат да носят маски", заяви той.

Доц. Чорбанов: Ваксината срещу COVID-19 няма да е на пазара тази есен

Руската ваксина, както и всичко, което се разработва там, е строго секретно. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV доц. д-р Андре...

"Защото, както поясни - това прави всичко друго но не социализиране на хората". Ние сме социални групи, които трябва да виждат лица срещу себе си, а не маскирани, подчерта той и препоръча: " Има цели държави където ходят с маски целогодишно и постоянно и всеки любител на такъв тип живот, може да се премести в такава държава. В една кулкурна европейска държава хората не трябва да ходят с маски".

Коронавирусът не е по-опасен от грипа, изтъкна още експертът. "Болните трябва да бъдат изолирани и задържани по домовете, но параноята със здравите не мога да подкрепя", добави той.

Ето неговото обяснение защо е в опозиция – всичко зависи от това дали хората работят държавна работа или работят в сферата на науката. "Учените нямат право да лъжат, те може и да грешат, но трябва да кажат това, което мислят. Докато хората, които са пряко ангажирани с държавите навсякъде по света, трябва да поддържат държавната политика".

Помолен да коментира спрените изпитвания на ваксината на AstraZeneca, заради проявен нежелателен ефект, доцентът отбеляза, че няма как да се предвидят страничните реакции, особено на нова генерация ваксини, каквато е тази за коронавируса. Само експериментално може да се установи, затова се наблюдават много показатели и параметри. В случая, според него, трябва да се изясни дали страничният ефект не се дължи на нещо специфично генетично при пострадалия. По принцип, наблюдават се всякакви реакции, доброволците подписват декларации и са доста високо платени, коментира той.

Безвредността е най-важният показател за една ваксина, защото ваксините се ползват за здрави хора, подчерта Чорбанов. Ако за лекарства има някакво оправдание, че са за спасяване на болен човек, за ваксините не е така, добави той.

Експерт: Антителата не са критерий за предпазване от нова инфекция

Антителата не са никакъв китерий на предпазване на индивида от нова инфекция. Те са маркер, който в никакъв случай не може да бъде обек...

Според него въпрос на политика е кога ще бъде обявена една ваксина за готова. Тестовете за безвредността отнемат поне година и половина – две, посочи той. "В Русия на военни се тества, в САЩ също. Защото военните са най-здравият контингент", поясни той.

За руската ваксина Чорбанов каза, че са публикувани "убрани данни с оглед да няма сензации". Според него, не може да е имало достатъчно изпитване. "На първите етапи се наблюдава най-вече дали има ефективност. Тя предизвиква имунен отговор, което не значи, че ще предпазва от вируса, просто имунната система реагира на ваксината", коментира той.

За разработката на българска ваксина доц. Чорбанов съобщи, че предстои тестване. "Ще започнем късната есен със сигурност да тестваме", заяви той и отбеляза, че за националното финансиране все още се чака сключване на договори. 

Коментирайки настъплението на коронавируса, доц. Чорбанов отбеляза, че в страните с развита здравна система смъртността е много малко над нормалната. "Страните, които в началото се пазеха страшно много и бяха затворени, е нормално да очакват увеличение. Страните с либерален режим като Швеция влизат в нормалното положение", коментира той.

"Продължавам да смятам че не беше нужно затварянето", категоричен е той и отбеляза, че това, че има много положителни проби отговаря на темповете на изследванията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com