За пръв път от шест седмици насам - случаите на коронавирус в България намаляха по-видимо

8252
За пръв път от шест седмици насам - случаите на коронавирус в България намаляха по-видимо
Снимка: Getty Images/Guliver

За пръв път от 6 седмици насам има по-съществена промяна в картината по отношение на развитието на пандемията от коронавирус в България, показват изчисленията на Actualno.com на база официалните статистически данни.

През настоящата седмица (с акцент на данните към днес сутринта) има намаление на заболеваемостта от малко над 22% на седмична база! За отчетния период 13.07 - 19.07.2020 (всеки дневен отчет се отнася за предишния ден, т.е. отчетът към 19.07 показва данните за 18.07), в България има заболеваемост от 5,18%. Открити са 1463 заразени, при направен рекорден брой PCR тестове, откакто пандемията избухна - 28 230!

Повече случаи на коронавирус като абсолютно число, по-малко като процент

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България продължава да е висок. Според данните от единния информационен портал, за вчераш...

За сравнение, през седмицата 06.07 - 12.07.20, заболеваемостта беше 6,66% т.е. 1498 открити заразени при направени 22 483 PCR теста или с други думи 5747 повече на седмична база.

От първата седмица на юни насам, на седмична база в България заболеваемостта се увеличава - и като процент, и като абсолютно число на открити заразени. Единственото леко изключение е седмицата между 22.06 - 28.06.20, когато заболеваемостта беше 4,60% срещу 4,61% спрямо предишната седмица, но като абсолютно число откритите заразени тогава бяха 753 (при направени 16 357 PCR теста) срещу 606 предишната седмица (при направени 13 137 PCR теста), а сега има намаление и по-двата показателя - през настоящата седмица са открити 35 заразени по-малко спрямо миналата.

Първото логично обяснение за това се крие в повечето тестове на хора, които смятат да пътуват зад граница, най-вече към Гърция. Изискването да се влезе там за българи е да имат отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди влизането. Това значи, че се тестват повече хора, които вероятно нямат никакви симптоми, което значи и, че картината се разширява - има повече тестове на случаен принцип.

Дали тази тенденция означава нещо устойчиво що се отнася до развитието на епидемията е много рано да се каже, защото е необходимо повече натрупване на данни. Но от данните в платформата на частните лаборатории, създадена по инициатива на доц. Емилияна Конова, не изглежда все още, че много хора в България са се сблъскали с вируса. Към 19 юли, 2,2% от тестваните с бързи тестове имат антитела срещу SARS-CoV-2, само че и общият брой на тестваните не е висок - 6307 души. Почти същият е процентът и на положителни проби при PCR тестове, докладвани от членуващите в платформата частни лаборатории - 2,1 на сто или 25 души от тествани 1169 души. С други думи, поне засега няма данни, които да подкрепят по какъвто и да е начин доближаване до т.нар. колективен имунитет в страната.

Предположение: Обрив в устата може да е симптом на COVID-19?

Обрив в устата може да бъде един от ранните признаци на болестта COVID-19, съобщава ТАСС, като се позовава на група учени от Испания, к...

Още: "196 положителни на COVID-19 към 2003 теста днес"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com