Заради ГЕРБ, ДПС и БСП - милиони за болницата за деца сега може да бъдат харчени за друго

14042
Заради ГЕРБ, ДПС и БСП - милиони за болницата за деца сега може да бъдат харчени за друго
Снимка: iStock/Guliver

"ГЕРБ и ДПС поискаха прегласуване на вече приетите 3 милиона за прехвърляне на СБАЛ по детски болести от мизерната сграда на бул. Гешов в болница Лозенец!

Предложението НЕ е прието.

За всички в този бюджет се намериха пари, но ЗА ДЕЦАТА пари НЯМА!

СРАМ!!!"

Тази емоционална публикация във Фейсбук на депутата от "Демократична България" (ДБ) д-р Таня Андреева показа една скрита, но скандална страна на поредното среднощно гласуване по може би най-важния закон за една държава - този за държавния бюджет!

Actualno.com потърси д-р Андреева за повече подробности. По думите ѝ, които тя онагледява и със снимки във Фейсбук, обратът що се отнася до Педиатрията, която сега се намира на бул. "Иван Гешов" в София, е настъпил заради искане за прегласуване на ГЕРБ и ДПС. БСП също е допринесла за случилото се.

Какво точно е станало - по проект, одобрен и на второ четене в Бюджетната комисия на парламента, с актуализацията на държавния бюджет се дават 3 000 000 лева на Министерството на здравеопазването, за да може Педиатрията да бъде прехвърлена към болница "Лозенец" (бивша правителствена). Парите трябват за логистика - изграждане и ремонт на съществуващи съоръжения, така че те да отговарят на качеството, необходимо за Национална детска болница.

За да е обаче сигурно, че тези пари ще отидат точно за това, ДБ прави редакционно предложение при окончателното гласуване (на второ четене) в пленарна зала - изрично да бъде записано като отделна точка, че тези средства ще бъдат похарчени за преместването на Педиатрията. При първото гласуване, предложението е прието - тогава 107 депутати са "за", против са 41 и се въздържат 49 т.е. общо гласовете са 107:90. Припомняме, че за да бъде прието едно предложение, текст или закон, трябва поне 50%+1 от гласувалите депутати да го подкрепят.

Снимка: д-р Таня Андреева

При въпросното първо гласуване участват 197 депутати, но по думите на д-р Андреева, ДПС, подкрепени от ГЕРБ, искат прегласуване. Това беше процедурна хватка, категоричен е депутатът на ДБ. Вече при прегласуването глас подават цели 20 депутати повече - общо 217! При първото гласуване разликата в гласовете 17, но след като още 20 депутати се включват, всичките гласувайки или "против", или "въздържал се", вече везните се накланят - предложението НЕ Е прието! Гласовете са вече 105 "за" т.е. подкрепата намалява, като трима депутати от ДПС си променят мнението, а от ДБ гласуват 32-ма, вместо 33-ма, както първия път. Против вече са 62 депутати те. 21 повече, отколкото първия път, а въздържали се са 50 депутати, с 1 повече от предния път. Така гласовете стават 105:112 - и "въздържал се" в случая значи "против"!

Какви са големите промени - в групата на ГЕРБ-СДС при първото гласуване участват 36 депутати, 31 са против, 5 се въздържат. При второто обаче вече гласуват 58 депутати, 43 са против, а 15 се въздържат. От ДПС при първото и второто гласуване участват 28 депутати, но при първия вот 4 са "за", 24 се въздържат, а при втория - 1 "за", 9 са против и 18 се въздържат. При първото гласуване от БСП участват 29 депутати, от които 9 са против, останалите се въздържат, а при второто гласуване участват 27 депутати, като вече 10 са против и 17 се въздържат!

Снимка: д-р Таня Андреева

Резултатът от тези ходове тип "фурнаджийска лопата" е, че сега 3 000 000 лева повече отиват в бюджета на здравното министерство, но те не са изрично предвидени за преместването на Педиатрията. Ако следващият здравен министър реши, той може да ги похарчи за друго, защото парламентът не го е задължил да ги харчи само за детската болница, в която се лекуват всички деца на България!

След излизане на стенограмата от поредното среднощно заседание, касаещо държавния бюджет (буквално дългогодишна парламентарна традиция е държавният бюджет да се приема по късни доби), Actualno.com ще публикува имената на всички депутати, гласували "против" и "въздържал се" по това важно за здравето на всички деца в България неприето предложение!

"През процедурни хватки парламентът прие пари за който поиска! Имаше едно наддаване колко пари да се дадат на всички – буквално предизборно наддаване по социални групи. На никого не се отказаха пари, но за децата се отказаха пари – не знам, може би защото не са гласоподаватели", коментира д-р Андреева.

Припомняме, че за преместването на Педиатрията в болница "Лозенец" се застъпи лично служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Освен това, в Плана за възстановяване и развитие има изрично предвидени пари за закупуване на модерна медицинска апаратура и точно с мисъл за създаване на истински добре подготвена и като оборудване Национална детска болница. Трябва да променим сегашната ситуация и да не даваме здравеопазване "втора ръка" на децата си, е посланието на д-р Андреева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com