Заради коронавируса: Засилено търсене на медикаменти, хора си разменят рецепти в интернет

6965
Заради коронавируса: Засилено търсене на медикаменти, хора си разменят рецепти в интернет
Снимка: Pixabay

Рецепти за домашно лечение на COVID-19 напълниха социалните мрежи, показа проверка на "Монитор“. След сериозния бум на заболели от коронавирус в страната се оказа, че много хора предпочитат да потърсят дистанционно помощ или публикуват изписаните им лечения, за да са в помощ на бъдещи пациенти. Според специалисти обаче, подобни съвети довеждат до хаос, паника и ненужно презапасяване с лекарства.

От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем. Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици. Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата на фармацевтите, показва проверка на NOVA.

Учени: Аспиринът намалява почти наполовина риска от смърт при заразяване с коронавирус

Приемът на аспирин може да намали риска хоспитализираните пациенти с коронавирус да се разболеят тежко или да умрат, показва ново проуч...

"За съжаление вече започнаха да се появяват някои дефицити и те са пряко свързани с COVID-19 заболяването. Открояват се 3 групи лекарства, които в по-голяма или в по-малка степен са дефицит. На първо място са антитромботичните лекарства, които се използват активно и в болнична обстановка, и за домашно лечение. Например фраксипарин и клексан", обяснява председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Увреждайки кръвоносните съдове, вирусът води до по-голям риск от тромбозиране на кръвта. Именно затова при по-тежките случаи се предписват антитромбоцити.

"Другата група, която също се използва за това заболяване, са кортикостероидите. Те се използват много активно. При тях също се оформя дефицит, който се надявам да е временен", добави Костов. Кортикостероиди се предписват, когато имунитетът реагира неадекватно и води до така наречената цитокинова буря, която може да застраши живота на заразения. Те предпазват от свръхактивна имунна реакция, казват пулмолози. Препоръчват на личните лекари да не ги предписват твърде рано, защото при по-леко болни може повече да навредят, отколкото да помогнат. Ако не са навременни, потискайки имунитета, ще задържат вируса по-дълго време в организма.

“Третата група лекарства, които мисля, че проблемът е по-малък, защото са много взаимозаменяеми, има много синоними, са антибиотиците. Антибиотици липсват в момента. Два-три основни антибиотика липсват, но те са заменими, така че там проблемът не е голям", смята Костов.

Причината да сме пред дефицит на тези лекарствени продукти не е презапасяване, твърди Костов. "Те се предписват само с рецепта и бързото им изчерпване се дължи просто на бързо нарастващия брой на заразени, които се лекуват у дома. Болниците са добре снабдени с тези лекарства", казва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Проблемът засяга конкретно домашното лечение.

Учени: Черният пипер намалява активността на коронавируса

Веществото пиперин, което се съдържа в черния пипер, е в състояние да блокира действието на части от коронавируса SARS-CoV-2, които са ...

"Препаратите, които се използват съобразно тежестта и симптоматиката на пациентите, са различни. Даваме стимулиращи имунната защита, витамини, антикоагуланти. В някои случаи се изписват антибиотици, понякога се използват и кортикостероиди. Зависи все пак от заболяването. От най-обикновените до най-тежката артилерия в зависимост от тежестта на заболяването", обяснява общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com