Здравният министър е притеснен: Третата вълна по нищо не прилича на втората

6228
Здравният министър е притеснен: Третата вълна по нищо не прилича на втората
Снимка: БГНЕС

Продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксини. С тези думи откри днешния брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Очакваме днес да приключат разговорите и довечера този въпрос да бъде решен на най-високо ниво, каза той. 

"Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели фамилии са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения", коментира министърът. "Болниците продължават да се справят с третата вълна, България ще излезе успешно от нея, всички лечебни заведения са подготвени, осигурили сме всички медикаменти срещу COVID-19," увери той.

"Вече сме шести по заболеваемост в Европейският съюз със 661 случая на 100 000", докладва държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му ако допуснем грубо неспазване на мерките, можем да стигнем до удвояване на тези данни.

"Много е рано, но има една тенденция на задържане на цифрите", посочи той. Според изнесените от него данни сме достигнали смъртност от 20 на 100 000, което ни отрежда първо място на Балканите и четвърто място в ЕС.

Пореден ден с над 4000 заразени с коронавирус, повече от 9000 души се лекуват в болници

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент на положителните проби. 4 375 са н...

"С 23% нараства броят на заболелите за седмица, а за 14 дни е 73%", каза от своя страна ген. Венцислав Мутафчийски. "В момента има колебание в смъртността - нарастването за седмица е с 5%, но заради стръмното увеличение от предходната седмица за 14 дни е 53%", каза той. Така по интензитет на увеличение на смъртността България вече е на второ място в света след Унгария.

"На 12 часа следим всеки ден каква е тенденцията и когато имаме решение, ще го обявим пред вас. Мерките за нас са навременни, ако не бяха взети, нещата щяха да са по-различни. Те дават резултат с възможността за спиране на ексцесивното нарастване на заболяемостта", каза министърът на въпрос има ли вече позиция щабът за удължаване на локдауна.

"Ситуацията е драматична навсякъде в Европа, хората имат нужда от спокойствие и сигурност. Сигурно не сме направили най-доброто, сигурно можем да направим много по-добри неща, но основната ни идея винаги е да подобрим ситуацията в страната. Помислите ни са чисти, но много трудно се постига резултат, когато има съпротива, когато все още се съмняваме от необходимостта от носенето на маски, когато хората обясняват, че COVID е нещо, което не изисква мерки", коментира министърът по повод спора от последните дни за смъртността и водещото ни място в различни световни класации.

Още: Защо има толкова заразени ваксинирани срещу коронавирус в дом за възрастни - ето някои отговори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com