Здравният министър каза докога смята, че трябва да има зелен сертификат

45788
Здравният министър каза докога смята, че трябва да има зелен сертификат
Снимка: БГНЕС

Ако се придържаме към мерките, ако се ваксинираме масово и спазваме ограниченията, може да избегнем локдаун. Може да избегнем локдауна, но още е трудно да се прогнозира. Резултатите от мерките ще се види следващата седмица. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в интервю за предаването "Неделя" 150 по БНР. 

Неговото мнение е, че изискването на зелен сертификат трябва да остане, докато страната не се върне в зелената зона по разпространение на заразата - под 100 души на 100 000 или докато не се ваксинират 80-90% от населението. При втория вариант, дори при високи нива на заразени, ще има далеч по-малко хора в болница, по думите на министъра, който се опира на картината в Западна Европа. Actualno.com припомня, че към 31 октомври, 2021 година, 14-дневната заболяемост е вече 887.96 на 100 000 души спрямо 691.56 на 100 000 преди седмица. След пика на третата вълна ни трябваха 2 пълни месеца, за да слезем от заболеваемост от 717 заразени на 100 000 до под 100 на 100 000. Към 31 октомври, 2021 година, 14 области са в тъмночервена зона - Монтана, София-град, Перник, Видин, Габрово, Варна, Кюстендил, София-област, Враца, Стара Загора, Благоевград, Пловдив, Ямбол и Ловеч. А с показател от над 1000 заразени на 100 000 са 7 области - Монтана, София-град, Перник, Видин, Габрово, Варна, Кюстендил, след като в края на миналата седмица бяха 4 - Перник, Монтана, София-град и Видин.

Стойчо Кацаров: Обмисляме локдаун и ако болниците се препълнят - спираме всички дейности

В момента преживяваме най-тежката от предишните три вълни. Здравната система се справя засега добре. Броят на хоспитализациите е по-мал...

Д-р Кацаров уточни, че има непрекъснат контакт с производителите на кислород, като Кацаров е благодарен, че до този момент има кислород за всички болници. Кислородът е сигнал, че трябва да направим всичко възможно да ограничим броя на болните, които постъпват в болница, за да стигне кислородът за всички. Има рискове да свърши кислородът в болниците, но засега производителите успяват да се справят с доставките на кислород. Вероятно има някаква граница, с която ще се изпитат затруднения, предупреди Кацаров. 

Той увери, че здравната система сега се справя много по-добре, отколкото при предишните вълни. По думите му, сега имало 25% повече заболели от третата вълна, но 25% по-малко приети в болница. Според него основният недостатък е, че битката с пандемията се изнася не от цялата здравна система, а само от част от нея.

Във връзка с връщането на децата от 1 до 4 клас присъствено в училище, Кацаров заяви, че по-рано 8 ноември няма как най-малките ученици да се върнат в училище. Никак не е лесно, по-добре да се забави с няколко дни тяхното връщане, отколкото да направим грешка, уточни служебният здравен министър.  Ще се създаде възможност за тестване на децата от 5 до 8 клас в безопасна среда, за да може да се върнат на училище. Тестовете са два вида - единият по линия на доставка от ЕК, а сега започва разпространението по нова доставка, която Министерство на здравеопазването е договорило. Още: Обратно в училище в пандемията - какво трябва да се прави според опита на Бразилия

Решението на пандемията

Няма точен ден и част, когато да се въведе локдаун, трябва да дадем възможност на здравната система да реагира, настоя Кацаров. Той посочи, че здравната система е пред голямо изпитание заради ситуацията с четвъртата вълна на коронавируса. 

Кацаров обвини комунизма за ниските нива на ваксинация у нас

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е запознал посланици от ЕС с предизвикателствата в България в разгара на поредната ковид-...

По думите му, локдаунът не решава проблема с пандемията, а само го отлага. В момента, в който се отменят ограниченията, пандемията ще тръгне отново нагоре, а решението е трайната ваксинация. В Европа се видя, че само ваксинацията сработва, подчерта Кацаров. Той изтъкна, че това, което вижда с ваксинацията, е добра новина и хората я подкрепят, за да могат да получат зелен сертификат. 

Стойчо Кацаров се надява хората да не следват математически модел във ваксинация, а че ще предпазят техните близки с нея. Ваксинацията е пътят да не говорим за локдауни и за други противоепидемични мерки. Сега е моментът да покажем, че сме способни на общонационално усилие, с което да победим инфекцията, настоя Стойчо Кацаров. 

Според него някои хора си мислят, че могат да използват сертификат на друг човек. Кого лъжем? Реанимациите са пълни с хора, които са тежко болни от коронавируса. Не е въпросът да се вземе сертификат, за да се отиде в мола или на заведение, а ползата е да се предпазим от тежко боледуване. Принудата и забавлението не трябва да бъде водещо във ваксинирането, а здравето трябва да бъде водещо във ваксинирането, призова служебният здравен министър.

Кацаров подчерта, че ваксинацията е единственият път да излезем от кризата. Коя е алтернативата? Всички критикуват мерките и казват, че това е дискриминация, но никой от протестиращите не дават алтернатива за това как да спрем препълването на болничните заведения. Кой е алтернативният път, кой е другият начин, запита Кацаров. 

"Хора, дайте да се стегнем, ваксинирайте се. Има възможност да излезем от ситуацията, имаме тази възможност. Ваксините са безопасни", каза в заключение Стойчо Кацаров. 

Който плаши хората с решетки, може сам да се озове зад тях

Обикновено се опитвам да запазя добрия тон в коментарите си, но този път ще направя изключение. Защото пиша коментар за един човек, кой...

Той уточни, че веднага щом регулаторните органи разрешат да бъде използвана руската ваксина "Спутник V", тя веднага ще бъде използвана.

Още: Проучване: Истинският произход на COVID-19 никога няма да стане ясен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване