X
 
 

Здравният министър се съгласи за актуализация на бюджета на НЗОК

24473 4
photo of Здравният министър се съгласи за актуализация на бюджета на НЗОК
Снимка: БГНЕС

 Здравният министър даде положителен отговор за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи бТВ.

Ако няма актуализация на бюджета на Здравната каса в рамките на този парламент или не се намери решение да се покрие недостига на средства в касата, ще последват протести от страна на болниците, каза по-рано днес пред Дарик председателят на Асоциацията на университетските лечебни заведения у нас проф. Валентин Игнатов.

Той подчерта, че ако необходимата актуализация на парите за здраве се остави в ръцете на следващия парламент, дотогава няма да има здравеопазване. В открито писмо до медиите университетските болници декларират, че няма да отказват лечение, нито да затварят врати. Орязването на парите им от страна на Здравната каса обаче вече било поставило тези болници в невъзможност да плащат на фирмите, които доставят лекарства, медицински изделия и консумативи.

Като еднолични и императивни определят университетските болници в страната действията на Здравната каса, в рамките на които тя сама решавала колко от дължимото на болниците да заплати. Според проф. Валентин Игнатов начинът, по който институцията финансира болниците, бил в противоречие както със Закона за здравето, така и с българската Конституция.

"Предупреждаваме, че ако няма актуализация на бюджета или не се намерят средства, тези пари ако няма актуализация да бъдат заменени по друг начин, тогава ще има протести. Ние казваме, че не бива да се допуска липсата на актуализация на бюджета да доведе до протести. Апелираме правителството да внесе в парламента актуализация на бюджета. Положението, ако няма актуализация, ще доведе до 90-те години - пациенти си носеха медикаментите, чаршафи, включително минералната", заяви пред Дарик проф. Игнатов.

От университетските лечебни заведения уверяват, че няма да затварят врати, нито да отказват лечение. Към този момент предложението за актуализация е внесено в Здравното министерство.

По-рано през деня от Лекарския съюз съобщиха, че председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов е подписал споразумение с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В него вторият заявил, че партията му ще влезе в парламента за актуализация на бюджета, защото следвало да се демонстрира надпартийна отговорност. Условието обаче е предложението за актуализация да е внесено в Министерския съвет до 12 юли.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  KADE SE SKRI SEGA KALINKATA NA KALINKITE NA CHUCHELARSKI... SESTRATA NA KURVATA IOTOVA SHEF NA NZOK??? MAMICHKATA IM DA EBA KRADLIVA KOMUNISTICHESKA!!!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Каквато беше Мими Виткова по времето на Жан Видинов, такава е и тази патка. И двете се справяха само с едно нещо- червената чистка. Мими Виткова проведе истинска война за назначаване на червен директор в Пирогов. Същото правеше и тази. При Виткова болницата в Смолен фалира, а и другите едва дишаха, същото е и сега.
 • Emo 2 Emo преди 5 години Профил на трол?
  Абсолютна пародия на МИНИСТЪР!?!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Гениколожката на Моника-многодетната се изцепи точно днес, на рождения си ден и като почерпка се сети за дълговете половин милиард. Останалия си го поделиха, като подарък от Моника.
missing image
Дневен хороскоп за 17 септември

Овен Това е ден, в който ще може да постигнете чудеса. Трябва само да сте напълно праволинейни и да не се отклонявате със странични дейности от...