Здравният министър: Засега у нас няма регистриран случай на атипичен хепатит при деца

1783
Здравният министър: Засега у нас няма регистриран случай на атипичен хепатит при деца
Снимка: БГНЕС

Засега в България няма регистриран случай на атипичен хепатит при деца. Това съобщи здравният министър Асена Сербезова в „Лице в лице“ по БТВ.

„Досега са регистрирани 169 случая в 12 страни-членки на ЕС. Едва при 5 от дечицата се е наложила чернодробна трансплантация. Етиологията на заболяването е все още неизвестна. Събират се детайли по самото лечение и справяне със заболяването. Министерство на здравеопазването разпрати през регионалните здравни инспекции писма до болничните лечебни заведения как да процедират, ако се натъкнат на съмнение за такъв хепатит, а именно трябва да изпратят изследването в Националния институт по заразни и паразитни болести. Превантивно е създадена организация“, каза Сербезова.  

Загадъчният хепатит при децата - какви са първите предположения

През последните няколко дни в Европа са установени масови случаи на остър хепатит  при деца от неизвестен произход. Първите съобще...

По-рано днес беше обявено, че България започва тестове за наличието на мистериозния остър хепатит при децата, който вече бе открит в няколко държави в Европа. 

Още: Загадъчният хепатит при децата - какви са първите предположения

Здравният министър засегна и въпроса с изграждането на национална детска болница. „Заварих едно, така мога да го определя, тежко наследство по отношение на сагата с детската болница. Несъмнено ние трябва да имаме като държава а чиято медицинска грижа и здравна грижа трябва да започва от най-малките граждани, тоест децата, трябва да имаме интегрирана грижа за децата. Несъмнено сградата на детската болница е част от тази цялостна концепция, но не е единственото, което е необходимо. Тоест ние следва да имаме една цялостна концепция за развитие на детско и майчино здравеопазване, интегриране на нуждите на медицинските специалисти“, заяви здравният министър.

Що се отнася до строежа на детската болница, „предлагам да оставим това в ръцете на специалистите по геодезия, в ръцете на хората, които се занимават с това, защото именно това беше и една от основните причини да променят борда на инвестиционната компания, защото именно част от проблемите бяха, проблеми на градоустройствения план“, каза здравният министър. „Ако процесът е от няколко етапа, ние започнахме, да кажем, от средата. Затова ние направихме една работна група, за да може действително да се заложат здрави основи“, посочи Сербезова.

Проф. Сербезова: 604 млн. лв. повече за здраве през тази година

С подписването на анекса към Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности смятаме, че промяната на здравната система е в х...

По думите ѝ тя очаква скоро доклад на работната група, която разглежда и други места за строежа на педиатрията, а не само предложението за разполагането ѝ в болница „Лозенец“. Сербезова е категорична, че незавършената сграда не отговаря на изискванията за детска болница и се е обсъждало нейното събаряне, но там може да възникне проблем за околните здания. „За момента се обсъжда всякакви варианти“, отбеляза здравният министър.

Проф. Сербезова обясни и за увеличените средства за доболнична помощ. „Тези 604 милиона лева, които са в повече в анекса на рамковия договор, са едно революционно увеличение, защото за първи път има такова лечение в извънболничната помощ и профилактика“, каза Сербезова. През последните 2 години свикнахме да говорим предимно за COVID пандемията, страховете, свързаните с нея, недостатъците на здравната система, които някак си така изскочиха като остри камъни“, но „хроничните заболявания не са си отишли“, отбеляза Сербезова.

„Отделно от тези процеси, за които сега говорим, българинът е най-болен, независимо че ние имаме свръххоспитализация, че имаме добра осигуреност с лекари от повечето специалности. Регионално те не са разпределени според нуждите, но като цяло сме добре осигурени с повечето медицински специалности. Независимо от всичко това българинът живее със седем години по-малко средностатистически от европейския гражданин и боледува повече от него“, посочи Сербезова.

„Затова логично се насочихме към профилактиката на редица социално значими заболявания и там увеличението е с над 30%. Включително профилактираме с тези пари при деца“, каза Сербезова. „Сега ние сме обвързали тези посещения при личните лекари с конкретни медико-диагностични дейности, също така увеличаваме грижата за детско и майчино здравеопазване, различни видове профилактични прегледи за бременни“, каза Сербезова. Чрез обвързването с определени медико-диагностични дейности ще се засили и контрола на пациентите, смята здравният министър.

Спецпрокуратурата ще проверява проекта за изграждането на Национална детска болница

Досъдебно производство за това, че длъжностно лице от Министерство на здравеопазването (МЗ) е нарушило и не е изпълнило служебните си з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com