Здравното министерство запази в тайна колко извънреден труд полагат служителите му

1601
Здравното министерство запази в тайна колко извънреден труд полагат служителите му
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването (МС) отказа да отговори на въпросите ни за извънредния труд, който се полага в него.

По темата се разшумя след като стана ясно, че шефката на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева е заработила заплата за месец март от близо 10 000 лв. От ведомството обаче смятат, че информацията относно извънредния труд "не съставлява обществена информация по смисъла на закона". От там уточняват и какво точно е обществена информация: "Всяка информация, свързана с обществения живот в България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти".

Според здравното министерство информацията, която сме поискали, засяга интересите на трето лице и то изрично е отказало да я предостави

Чиновничката прибрала 10 000 лв. заплата заради работа в почивните дни

Работа в почивните дни на месец март тази година. Така шефката на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева е зар...

Относно въпросът ни за това, че през 2014 г. проверка на Главния инспекторат към Министерския съвет установи конфликт на интереси при Белева, тъй като тя е едновременно ръководител на инспектората на Министерството на здравеопазването и член на борда на специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс (СБР-НК), министерството отговаря:

"Държавен служител може да участва като представител на държавата или общината в органите на управление или контрол на търговските дружества с държавно или общинско участие в съвети, комитети, одитни комитети, комисии, работни или експертни групи, както и органи на управление или контрол на фондове, но при условие, че не получава възнаграждение". От министерството допълват, че ръководителят на Инспектората е предприел всички мерки за предотвратяване на възникването на конфликт на интереси, с което е изпълнил всички законови разпоредби.

Припомняме, че на пресконференция преди месец от ведомството съобщиха, че през март месец Белева не е почивала нито един ден, както през седмицата, така и събота и неделя, дори и на трети март. По думите им точно така чиновничката е заработила заплатата от близо 10 хил. лв. Фиш с нейното месечно възнаграждение за март излезе във в. "Труд". От него се разбра, че при заплата от 3700 лв., Белева е взела още близо 5 хиляди лева за извънреден труд и още 1350 лв. възнаграждение от минал месец.

"Аз съм разпоредил ненормално натоварване в рамките на един месец. Жалкото е, че не съм натоварил повече хора" - така главният секретар на министерството Пламен Кенаров обясни извънредния труд на Белева и още петима служители.

От ведомството обаче отказаха да отговорят на зададените от Actualno.com въпроси, въпреки текста в закона, който гласи: "Заявленията за предоставяне на достъп до обществена информация се разглеждат във възможно най-кратък срок, но не по-късно от 14 дни след датата на регистриране".

Чиновник в конфликт на интереси с два пъти по-голяма заплата от Бойко Борисов

Ръководителят на Инспектората на здравното министерство Пенка Белева е взела 10 000 лева заплата през месец март. Това е около два пъти...

Въпросите, на които не получихме отговор, са следните:

1. Колко часа извънреден труд, който е бил заплатен, е положила ръководителката на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева от началото на 2016 г. до 31 май тази година?

2. Колко почивни дни е използвала Пенка Белева през март месец тази година?

3. Колко служители на министерството са извършили извънреден и заплатен труд над 50 часа от началото на годината?

4. Колко служители на министерството са извършили извънреден и заплатен труд през месец март тази година?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com