Зелените призоваха Москов да не се изхвърля, а да гарантира правото на медицинска помощ

25465
Зелените призоваха Москов да не се изхвърля, а да гарантира правото на медицинска помощ
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Петър Москов трябва да предприеме мерки, за да няма откази на екипи на Бърза помощ да отговарят на повиквания на адреси в ромски махали. Това казват в своя официална позиция "Зелените", като обръщат внимание, че правото на спешна медицинска помощ на територията на България на всеки нуждаещ се, независимо от пол, език, расова или етническа принадлежност, е предвидено в Конституцията.

На 7 декември министър Москов направи груба грешка с емоционалното си изказване по адрес на ромите. Отказът от медицинска помощ и вменяването на колективна вина нарушават едновременно Конституцията на Република България, Хипократовата клетва, която д-р Москов е положил, както и общочовешките етика и морал. Същевременно, подобни изявления от страна на един орган на изпълнителната власт в една правова държава са недопустими и представляват по същество опасен жест към подкрепящите настоящото управление националистически формации.

Държавата да не се договаря с гетото

Преди много години живеех в кооперация със съседи ромско семейство. Имаха един син, не десет. Той учеше в гимназия и не се ожени на 16 ...

В случаите на посегателство над медицинско лице "Зелените" настояват за прилагане цялата сила на закона за разкриване и справедливо наказание на извършителите без оглед на тяхната етническа принадлежност. Необходимо е усилията да се фокусират и да се търси решение на основния проблем свързан с наболялата от години нужда за реформа в системата на спешната медицинска помощ. Има успешни модели и опит за модернизиране, за въвеждане на нови функции на парамедици и обучение на лекари как да се справят със ситуации на несигурност и риск. Надяваме се усилията на министъра на здравеопазването да бъдат насочени в тази посока, казват "Зелените".

Оценяваме и факта, че министър Москов направи опит да се извини за изявлението си и промени решението си в посока не на отказ от осигуряване на спешна медицинска помощ в ромски квартали, а в посока на установяване на диалог с хората. Използването на съществуващата мрежа на здравните медиатори и търсенето на адектватни решения на проблемите, свързани с липсата на здравни осигуровки и достъпа до здравната система, са само част от насоките, в които трябва да се работи. Активната работа по включване, а не абдикирането, на институциите по ромските проблеми е стъпка в правилната посока и "Зелените" внимателно ще следят решенията и политиките на Министерство на здравеопазването и лично на министъра в тази насока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване