Значителен ръст на заразените с COVID-19 бременни жени у нас отчитат специалисти

6414
Значителен ръст на заразените с COVID-19 бременни жени у нас отчитат специалисти
Снимка: iStock/Guliver

Увеличение с 5-10 на сто на заразените с коронавирус бременни отчете най-голямата специализирана АГ болница у нас “Майчин дом”. Данните съобщи за “24 часа” д-р Иван Диков, шеф на Диагностичноконсултативния блок и управител на Медицинския център към болницата.

По неофициална информация подобна е статистиката и в останалите големи АГ болници. Наред с децата до 10-годишна възраст ръст и на инфектираните бременни жени е тревожният тренд в третата вълна на COVID. Преди дни почина 42-годишна бременна в Разлог, която обаче дълго се лекувала у дома, а близнаците на жена от Карнобат в изключително тежко състояние бяха оперативно изродени. Късно снощи стана ясно, че е починала. Преди 6 дни от инфекцията почина и таткото на бебетата, а малко преди това и неговият баща. Вирусът срещна и актрисата Радина Кърджилова, но съобщи, че вече е оздравяла. До дни се очаква да роди втория си син от Деян Донков.

Израел: Ваксинираните бременни могат да предадат имунитет на бебетата си

Бременни жени, ваксинирани срещу Covid-19, могат да предадат защита на своите бебета, твърди ново проучване, проведено в Израел. Споре...

Увеличението в заболеваемостта сред бъдещите майки е очаквано, защото тя следва общата тенденция, обясни проф. Асен Николов, началник на Родилна зала в “Майчин дом” и председател на Експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването. По същия начин ръст на болните бременни е имало и през ноември и декември, когато беше втората вълна на епидемията, след което случаите намалели.

“Въпреки че следват общия темп, бременните се заразяват по-малко, отколкото общата популация, защото те действително полагат повече грижи да спазват мерките. От бременните, върху които имам пряко наблюдение, абсолютно всички спазват сериозно всички мерки както в семейството, така и в обществото. Да, и те боледуват, и сред тях има настанени в секторите и отделенията, но са по-малко”, обясни проф. Николов. За тези от тях, които се лекуват вкъщи, най-важно е да се установи точният момент, в който да бъдат хоспитализирани, ако се наложи, допълни той. Според лекарите в благоевградската болница починалата там бременна е постъпила вече в утежнено състояние и с дихателна недостатъчност. Проф. Николов успокои, че бременността е нормално физиологично състояние и ако жената няма съпътстващи заболявания, това не я прави по-рискова за заразяване от всеки друг човек.

В момента обаче всички 15 легла в COVID отделението на “Майчин дом” са заети от бременни жени, докато преди броят им бил около 2-3, каза д-р Иван Диков. Самият той води женски консултации на около 100 жени и отчита ръст на пациентките си, които съобщават, че са се разболели. Но досега няма тежък случай. Повечето го прекарват леко, а други имат симптоми като температура и силно главоболие. Има и такива, при които инфекцията води до дихателни затруднения, но сравнително рядко. При всеки е индивидуално. “Вече съвсем не е толкова рядко срещано някоя от жените да се обади и да каже, че е карантинирана или положителна. Когато се обадят, ние ги успокояваме, а след като свършат изолацията и оплакванията и покажат отрицателен тест, възобновяваме консултациите. Предупреждаваме ги обаче, ако имат проблем, да дойдат веднага”, обясни д-р Диков. Според специалиста прекарването на вируса по време на бременност поне засега не е нещо, което трябва да буди притеснение.

Само в “Майчин дом” до момента около 20 жени са родили, докато са карали коронавируса В същото време от есента досега там има 3-4 случая на бебета с положителен резултат 72 часа след раждането си, като заразяването според лекарите е станало след контакта им с външния свят. “Според мен най-често това става при контакта майка - дете, включително при неправилно поставяне или носене на маска и при недобра хигиена на ръцете след пипане на различни предмети и повърхности”, обясни д-р Диков. Обикновено подобни случаи има, когато родилата жена е заразена, но не винаги. Според препоръките, когато не е налице тежка COVID инфекция, майката може да кърми, но именно при този близък и продължителен контакт и неглижиране на противоепидемичните мерки може да се предаде вирусът и на бебето.

В САЩ ще тестват на бременни ваксината „Пфайзер/Бионтех“

В САЩ започва проучване на ваксината „Пфайзер/Бионтех“ върху бременни жени, а до края на годината се очакват и резултати от...

“Освен това всеки се ражда с различна степен на готовност към нагаждане за извънутробен живот и някои, които са с по-добра реакция, дори да имат контакт, няма да се заразят. Други, при които имунната система не е толкова безотказна, може да се заразят”, обясни д-р Диков. Ваксинацията по време на бременност обаче остава непрепоръчителна, категорични са специалистите. Това е и препоръката, която издаде за България експертният съвет по акушерство и гинекология. В някои други страни, като Израел например, инжекции се слагат и на бременни. “Независимо че одобрените ваксини са качествени и безопасни, за което потвърждава Европейската агенция по лекарствата, поради относително краткия период на разработване и клинични изпитания, в които изключващ критерий е било наличието на бременност, няма достатъчно данни за приложението им при бременни, кърмещи жени, както и при такива, намиращи се отскоро или скоро реализиращи бременност”, обясни каква е причината за тази препоръка проф. Асен Николов.

Всичко, което експертният съвет по АГ обсъжда, е съгласувано и с проф. Илко Гетов, който е представител на България в Комитета за лекарства за хуманна медицина в ЕМА. “Това е институцията, която дава насоките и картбланш на това, което трябва да се случва, защото там има представители от всички страни, които вземат предвид абсолютно всички положителни и отрицателни становища”, допълни проф. Николов. Той обясни още, че проучвания за ефекта на ваксините при бременност са правени само върху животни и в кратките характеристики на продуктите е записано, че не са устновени преки или непреки ефекти, свързани с ембрионалното и постнаталното развитие. Затова при хората приложението им по време на бременност трябва да се обмисля в реален аспект само когато потенциалните ползи надхвърлят всички потенциални рискове за майката и плода.

“Още не е известно и дали ваксините се екскретират в кърмата, което е и причината те да не се препоръчват и за кърмещи жени. Проучванията с животни отново не показват преки или непреки вредни ефекти”, каза проф. Николов. Подобна препоръка Световната здравна организация дава единствено към жени, които след раждането си биха попаднали в среда или контакт, който може да доведе до COVID, обясни д-р Иван Диков. Препоръка за въздържане от имунизация експертният съвет има и към жените, които планират бременност в най-скоро време. Съветът към тях е ваксина да се направи поне 6 месеца по-рано Мярката е основно превантивна, докато успеят да се натрупат още данни за влиянието на ваксините, като според специалистите до 2-3 месеца ще има по-ясна информация за това. Другата причина е, че е необходимо да се даде време на организма да изработи антитела и да създаде нужния имунитет, който се търси с ваксинирането, обясни проф. Асен Николов. Това отнема повече от месец, дори 2-3, тъй като антитела започват да се образуват едва на 14-ия ден след поставянето на втората доза. Препоръка за 6 месеца изчакване преди планирано забременяване експертният съвет дава единствено с цел за максимална защита. Като цяло за всички небременни жени, които отговарят на условията обаче, позицията на съвета е, че те трябва да се ваксинират. “Това е единствената разумна и действаща алтернатива като противодействие и с всички средства трябва да я поддържаме”, категоричен е проф. Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване