X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Алтернатива за неспасяемите пушачи

5411
Алтернатива за неспасяемите пушачи
Снимка: Архив
Много от токсичните вещества от цигарения дим са значително намалени в парата от IQOS, а бездимните продукти намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, смятат световноизвестни лекари.

Над 1 милиард са пушачите по света, като се очаква броят им да се запази в следващите години според здравните организации.

Водещи здравни експерти анализираха данните от независими изследвания в международна онлайн среща на тема „Намаляване на вредата от тютюнопушенето“. Основни участници бяха проф. Рувен Зимлихман, израелски кардиолог, директор на Института по медицина и хипертония в Израел, председател на Израелското дружество по хипертония и на Висшия съвет на Израелската медицинска асоциация и Д-р Питър Харпър, британски онколог, завеждал онкологичните отделения на болниците Гай‘с, Кинг‘с и Свети Томас в Лондон, член на борда на Националния институт по онкология на Франция и съветник в изготвянето на стратегическа национална рамка за лечение на онкоболни на Франция.

Проф. Зимлихман говори за новите независими научни изследвания в областта на намаляване на вредата от тютюнопушенето. Ето какво сподели той:

„До 2000 година ние виждахме съществен спад на смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Това се дължеше както на развитието на медицината, така и на по-добрия начин на живот – контрол на теглото, по-малко алкохол, отказ от пушене. Тази благоприятна тенденция на намаление се вижда до 2000 година – вече 20 години имаме плато. Това се дължи на факта, че който е искал или могъл да промени начина си на живот вече го е направил. Понастоящем имаме едно ядро от хора, които не искат или не могат да направят промяна.

В света има над 1 милиард пушачи, като здравните организации прогнозират, че броят им няма да намалее съществено през идните години.На тези хора многократно им е казано, че пушенето е вредно и убива. Не вярвам да има човек, който не знае това. Но въпреки това те продължават да пушат, част от тях са опитали да спрат, но не са успели. За тях ни трябва нещо ново – нов подход, който да им помогне да живеят по-добре, изложени на по-малко токсични вещества отколкото при цигарите. Именно това е намаляването на вредата.

Като водещ кардиолог в Израел, проф. Зимлихман сподели опита си с пациенти-пушачи до момента и коментира колко е трудно за тях да откажат вредния навик:

„Имам пациенти, които след кардиологична операция променят начина си на живот и продължават напред в много добро състояние. Имам обаче и пациенти, които след като излязат от реанимация след прекаран инфаркт или байпас на сърцето, се кълнат, че ще спрат да пушат, че ще отслабнат. И го правят, но за малко. Връщат се на контролен преглед след няколко месеца и признават, че отново са качили килограми, почнали са да пушат и не са започнали да спортуват. Уплашени са от прекарания инфаркт и от това, че ефектите от добрият начин на живот са били краткосрочни. Имаме пациенти с диабет, които не отслабват и продължават да ядат сладко. Имаме и пациенти с ХОББ, които продължават да пушат. Те знаят, че пушенето им вреди и го разбират, но не могат да спрат“.

Проф. Зимлихман представи проучване, в което се вижда удвояване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания при пушачи, които в допълнение с това имат история на сърдечно-съдови заболявания в семейството. Затова е много важно пациентите да спрат да пушат или поне да намалят риска. Пушенето е важен и обратим рисков фактор за развитие на сърдечно-съдовите болести. Рискът за миокарден инфаркт при пушачите мъже е 36%.

Ето как професорът коментира алтернативните варианти за набавяне на никотин от заклетите пушачи:

„За бездимните продукти – те дават възможност да се намали рискът от поява на сърдечно-съдово заболяване за пушачите, които не могат да спрат. Това се дължи на намалените формалдехиди с над 90%. Също така са намалени концентрациите на основните канцерогенни вещества в сравнение с цигарите. Има много доказателства, като крайни точки за развитие на различни заболявания в сравнение с пушенето“.

Има и достатъчно данни и за електронните цигари. Проф. Зимлихман цитира проучване, в което се изследва способността на артериите да се разширяват, като се сравняват пушачи и потребители на електронни цигари. След един месец ползване на електронни цигари, виждаме, че възможността към органите да преминава повече кръв (т.е. артериите да се разширяват нормално) се подобрява значително в сравнение с пушенето.

За процедурите по разрешение за продажба на нови изделия, съдържащи никотин в САЩ, професорът каза:

„Доказано е, че много от токсичните вещества, налични в дима от цигарите, са значително намалени в парата от IQOS. Затова се смята, че така ще се намали и рискът от сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Ние като лекари имаме етичното задължение да предоставяме коректна информация на пушачите. Най-добре е да спрат, а ако не могат да са запознати с алтернативите. Тези алтернативи се изследват от редица здравни организации“.

Онкологът д-р Питър Харпър запозна участниците в дискусията с регулациите на национално и международно ниво за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Той представи интересни факти и статистически данни:

"70 милиона души по света ползват електронни цигари и нагреваеми тютюневи изделия. Знаем, че тези изделия съдържат по-малко токсични вещества, а инвиво и инвитро изследванията доказват намалена токсичност. Още няма окончателно потвърждение дали тази по-малка токсичност води до намаление в развитието на заболяванията, свързани с тютюнопушенето. Въпросът е да чакаме ли да минат всички тези години или трябва да действаме сега.

Заболяваният, свързани с пушенето, отнемат десетилетия, затова ще ни е нужно десетилетие, за да имаме данни, какво ще се случи с човек, ако премине от цигари на бездимен продукт. Такива реални данни имаме за снус. Изследванията от Швеция, където снус (тютюн за дъвчене, без горене) е много популярен, имаме най-ниска смъртност от ракови заболявания в света. Употребата на никотин съдържащи продукти трябва да се контролира и следи, да имаме данни и проучвания, за да сме сигурни, че наистина новите продукти водят до по-малък риск“.

 Д-р Харпър заяви категорично: „Ако човек може да спре – да го направи. Това е най-доброто решение. Дали преминаването на алтернативен продукт ще ти помогне да спреш? Индустрията казва, че още няма данни за това. Това, което аз виждам при повечето от моите пациенти, които преминават на друг продукт е, че те успяват да спрат. Има научни публикации за подобряване на белодробната функция, а от сърдечно-съдова гледна точка имаме подобряване еластичността на съдовете при преминаване на бездимни изделия. Излагането на токсични вещества е по-ниско, а оттам и риска.

А какво се случва при спирането и при преминаването на бездимни изделия при пациенти със сърдечно-съдови заболявания?

Проф. Зимлихман коментира така: „Спирането на пушенето води до намаляване на сърдечно-съдовите заболявания. Имаме данни, че при пациенти с инфаркт на миокарда, които веднага след това спират да пушат, рискът от повторен инфаркт до 1-2 години спада с над 30%. За тези, които не спират рискът остава висок. Що се отнася до ХОББ – развитието и усложненията зависят и от генетични фактори. Имаме два вида усложнения – едното е стабилно и необратимо увреждане на тъканите. То е необратимо. Другото усложнение е възпаление, което може да се намали с времето. Там имаме директен ефект на токсичните вещества, които се образуват при горенето на тютюна. При бездимните вещества, тези токсични вещества са много намалени“.

Изводите от дискусията показват, че бездимните и електронните цигари представляват по-безопасна алтернатива за пушачите, които не могат или не желаят да се откажат от тютюнопушенето.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com