Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български публикации за случаи на рак и реакции към лекарства влязоха в престижно списание

17 август 2020, 10:17 часа • 21174 прочитания

Всичките ни доклади за случаи на поява на тумори след терапия със сартани (бел. ред. – клас лекарства за хипертония), базирани на публикации в международни източници, са приети и включени в базата данни на медицинското списание на една от най-реномираните издателски групи в света – Springer. Това заяви пред Actualno.com проф. Георги Чернев, бивш ръководител на кожната клиника на МВР болница в София.

По думите му, става въпрос за четири отделни публикации, с описани от него случаи – за меланома при употреба на валсартан – ТУК, за случай на меланома при употреба на олмесартан/валсартан – ТУК, и два случая с ирбесартан - ТУК/ТУК и ТУК!

"Приемането на описаните от нас странични реакции на поява на тумори след терапия със сартани в Springer Nature/ Reactions weekly, на практика представлява едно международно признание на приноса ни към тази сигнификантна за целия свят и международната медицинска общност тема, касаеща здравето и по-скоро живота или оцеляването на определени пациенти", каза проф. Чернев пред Actualno.com.

За пореден път той посочи, че Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и здравното министерство (МЗ) показват липса на компетентност, след като официално здравните ни власти казаха, че "оценката е неосъществима поради недостатъчни или противоречиви данни" по отношение на докладвани от професора и екипа му случаи за поява/влошаване на меланом при употреба на валсартан. Проф. Чернев добавя, че приемането на всяка една описана странична реакция като отделна публикация в Reactions weekly на Springer Nature представлява допълнително доказателство за достоверност.

По отношение на тази тема българските граждани и медицинската общност би следвало да бъдат информирани, категоричен е професорът. И напомня какво му е казала Европейската агенция по лекарствата (EMA) относно сигнали за меланома при пациенти в Европейската база данни за съобщения за подозирани нежелани лекарствени реакции, както и какво казват от МЗ и ИАЛ – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

"Само за последните 4 дни сме регистрирали още 5 случая на кожни карциноми/ меланоми в рамките или след въвеждане на терапия със сартани, като научните публикации по тези случаи са към момента под печат в медицински списания по света", каза още проф. Чернев пред Actualno.com.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес