Български публикации за случаи на рак и реакции към лекарства влязоха в престижно списание

21480
Български публикации за случаи на рак и реакции към лекарства влязоха в престижно списание
Снимка: iStock/Guliver

Всичките ни доклади за случаи на поява на тумори след терапия със сартани (бел. ред. – клас лекарства за хипертония), базирани на публикации в международни източници, са приети и включени в базата данни на медицинското списание на една от най-реномираните издателски групи в света – Springer. Това заяви пред Actualno.com проф. Георги Чернев, бивш ръководител на кожната клиника на МВР болница в София.

МВР призна за грешка с назначение на началник в МВР болница, дали заради скандал с канцерогенни лекарства?

Скандалът с освобождаването на проф. д-р Георги Чернев от поста на ръководител на кожната клиника на МВР болница в София не стихва. Съ...

По думите му, става въпрос за четири отделни публикации, с описани от него случаи – за меланома при употреба на валсартан – ТУК, за случай на меланома при употреба на олмесартан/валсартан – ТУК, и два случая с ирбесартан - ТУК/ТУК и ТУК!

"Приемането на описаните от нас странични реакции на поява на тумори след терапия със сартани в Springer Nature/ Reactions weekly, на практика представлява едно международно признание на приноса ни към тази сигнификантна за целия свят и международната медицинска общност тема, касаеща здравето и по-скоро живота или оцеляването на определени пациенти", каза проф. Чернев пред Actualno.com.

За пореден път той посочи, че Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и здравното министерство (МЗ) показват липса на компетентност, след като официално здравните ни власти казаха, че "оценката е неосъществима поради недостатъчни или противоречиви данни" по отношение на докладвани от професора и екипа му случаи за поява/влошаване на меланом при употреба на валсартан. Проф. Чернев добавя, че приемането на всяка една описана странична реакция като отделна публикация в Reactions weekly на Springer Nature представлява допълнително доказателство за достоверност.

По отношение на тази тема българските граждани и медицинската общност би следвало да бъдат информирани, категоричен е професорът. И напомня какво му е казала Европейската агенция по лекарствата (EMA) относно сигнали за меланома при пациенти в Европейската база данни за съобщения за подозирани нежелани лекарствени реакции, както и какво казват от МЗ и ИАЛ – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Проф. Георги Чернев: Все повече научни трудове обръщат внимание на сартаните и рака

Ренин-ангиотензин системата има ефект върху развитието и на рак на гърдата. Това показва нова специализирана статия, този път на италиа...

"Само за последните 4 дни сме регистрирали още 5 случая на кожни карциноми/ меланоми в рамките или след въвеждане на терапия със сартани, като научните публикации по тези случаи са към момента под печат в медицински списания по света", каза още проф. Чернев пред Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com