Цигарите с ментол: как да угасим съблазнителното огънче

132822
Цигарите с ментол: как да угасим съблазнителното огънче
Снимка: БГНЕС

Пушенето е атакувано от всички страни, но така или иначе остава на второ място в списъка с причините за „смъртта, която може да се предотврати”, пише NewScientist.

Тютюнът убива около 6 млн. души на година – около 10% от световната смъртност. Поради разходите за медицинска помощ и в резултат на снижаването на производителността на труда икономиката на планетата губи стотици милиони долари.
На Запад кампанията по борба с пушенето, изглежда, е изтощена. Например в САЩ всеки пети е пушач, точно такава е била ситуацията и преди пет години. И ето че изведнъж се появява ново предложение – да се забранят цигарите с ментол.
Миналата седмица в ЕС завършиха многомесечните спорове и Европарламентът гласува „за”. Цигарите с ментол минават в нелегалност през 2022 година. Аналогична дискусия в САЩ още бушува.
Цигарите с ментол са изобретени през 20-те години от американеца Лойд, който, както се твърди, съхранявал своите цигари в метална кутия с кристали ментол, защото постоянно бил настинал. Тютюнът попивал аромата и му било по-лесно да пуши. Хюз разбрал, че от това може да се спечели състояние, и през 1932 г. неговата марка SPUD се качила на пето място сред цигарените брендове.
Днес около четвърт от цигарите, продавани в САЩ, съдържат ментол. Както показват допитванията, предпочитат ги 30% от пушачите сред възрастните и над 40% сред младежите.

ЕП одобри по-строго законодателство за пушенето

Европейският парламент даде зелена светлина за ново законодателство против тютюнопушенето, но отхвърли предложението електронните циг...

През 2009 година в САЩ е приет закон, който за първи път дава на Управлението по контрол на качеството на хранителните продукти и лекарствените средства (FDA) правото да регламентира цигарената продукция. В частност ведомството сега може да определя таван на съдържанието на вредни вещества в тях (и естествено, да определи какви именно вещества да се смятат за вредни).
Чиновниците не накарали дълго да ги чакат и незабавно забранили използването на ароматизатори (шоколадов, ванилов и т.н.), заради които към цигарите посягали деца и тийнейджъри. Но при ментола внезапно спрели, независимо че той е най-популярната „примамка”. „Необходими са допълнителни изследвания”, въздъхнали експертите.

Ментолът не просто ухае приятно. Той подпомага пристрастяването, пояснява американският фармаколог Лоуренс Картър. Ментолът не само дава свежест на аромата, но и създава усещането за прохлада, успокоява – именно затова с удоволствие го влагат в лекарствени средства, особено сиропи за кашлица.
Този ефект възниква поради това, че ментолът се свързва с рецепторите на сензорните неврони, предаващи сигнали за болка, температура и сърбеж. Ето защо ментолът, съдържащ се в цигарите, смекчава реакцията на устата, носоглътката и дихателните пътища към цигарения дим и продуктите на изгарянето се вдишват по-лесно.

Изучаването на документи за вътрешно ползване на тютюневата промишленост от 1965 до 2000 г. показало, че се разграничават два вида ментолови пушачи. Първите са тези, които искат да запалят, но им е противно – най-малките, начинаещите, тези, които пушат нерегулярно. Вторите са любителите именно на ментола, които пушат, за да почувстват този аромат и да изпитат съответните физически усещания. В САЩ втората група се състои предимно от мъже афроамериканци.
Допитвания и изследвания сочат, че индустрията не се е лъгала. Действително тийнейджъри на възраст от 12 до 17 година пушат цигари с ментол по-често от по-възрастните. Същото е справедливо и за младежите на 18–24 години.

Тъй като ментоловите цигари са любими на младежите, възниква подозрението, че именно те тласкат хората към пушенето и това дори е потвърдено от науката. През В 2011 г. научно-консултативният комитет по тютюневата продукция FDA заключава: „Подрастващите, пушещи ментолови цигари, се намират в по-силна зависимост от никотина, отколкото подрастващите, пушещи цигари без ментол.”

Ню Йорк може да забрани на лицата до 21 години да пушат

Забрана за лицата под 21 години да купуват и да им се продават цигари. Това може съвсем скоро да стане факт в Ню Йорк. Досега забранат...

А популярността на цигарите с ментол сред афроамериканците на свой ред сочи, че тази част от обществото страда непропорционално силно.
През юли тази година FDA излезе със заявление, че цигарите с ментол са по-вредни от обикновените. Открит е период на консултации с обществеността по този въпрос, който ще завърши на 22 ноември. Институцията сериозно се е замислила да забрани тази отрова.
Тютюневата промишленост не закъсня да излезе с банален и слаб контрааргумент, че забраната ще доведе към възникване на черна борса. В хода на едно от допитванията пушачи на ментолови цигари били запитани как ще реагират на забраната. 39% заявили, че ще ги откажат, а 36% ще преминат на цигари без ментол. В още едно изследване фигурирал отговорът „ще търся на черния пазар” и този вариант бил избран от всеки четвърти. С други думи, не се очаква бум на нелегална търговия.

Във всеки случай положителният ефект ще надвиши риска. Такава е гледната точка на редица медицински организации в САЩ, сред които Американското онкологично общество, кардиологичната и пулмологичната асоциация, академията по педиатрия, съвета за борба с пушенето сред афроамериканците и Асоциацията за обществено здравеопазване. Всички те са се обърнали към FDA с молба да забрани използването на ментол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно