Дете от трима родители - начин да се преодолеят опасни генетични болести

1736
Дете от трима родители - начин да се преодолеят опасни генетични болести

Биолози потвърдиха, че процедурата за зачеване на дете от трима родители е безопасна. За целта те проследиха живота на няколко поколения маймуни, които се родиха по подобен начин. Статията с резултатите от изследването е приета за публикуване от научното списание "Хюмън Репродъкшън", съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Винаги сме били загрижени за дългосрочната безопасност на такава процедура, включително дали тя води до появата на негативни последици в късните години от живота. Нашите експерименти показват, че поне две поколения маймуни, родени по този начин, не са имали такива странични ефекти", казва един от авторите на изследването, професор в Орегонския университет за наука и здраве (САЩ) Шухрат Миталипов.

Много сериозни проблеми в работата на човешкото тяло са свързани с нарушения във функционирането на митохондриите - основните "енергийни станции" на клетката. Те са уникални с това, че имат собствена ДНК (наречена mtDNA), която съдържа инструкции за сглобяване и работа. Носителите на дефектни митохондрии обикновено умират в ранна възраст, а в някои други случаи, например с развитието на синдрома на Лий, те стават безплодни.

СЗО прави глобален регистър за изследванията върху човешкия геном

СЗО създава глобален регистър за изследванията върху манипулациите на човешкия геном, след призивите за прекратяване на подобни практик...

Преди повече от десет години биологът Шухрат Миталипов разработи специална техника за трансплантация на геном. С негова помощ ядрената ДНК може да бъде извлечена от оплодена яйцеклетка с мутантни митохондрии и поставена в празна яйцеклетка със здрави "енергийни станции". Това откритие проправи пътя за лечение на синдрома на Лий и други последици от появата на мутации в mtDNA.

Миталипов и колегите му обаче не бяха сигурни, че тази процедура ще бъде 100% безопасна. Това не попречи на първите полулегални експерименти за зачеване на дете от трима родители през втората половина на 2010 г. Те бяха проведени от няколко групи учени-авантюристи в Мексико и Украйна.

Миталипов и колегите му осъдиха тези експерименти и призоваха учените да изчакат първите резултати от дългосрочната проверка на безопасността по разработената от тях процедура. Опити започват още през 2009 г., почти веднага след създаването на технологията за зачеване на дете от трима родители.

Като част от тези експерименти учените отглеждат пет маймуни макак- резус, използвайки разработената от тях техника за прехвърляне на ядро, и след това повтарят тази процедура, използвайки зародишните клетки на тези примати. След като отглеждат няколко поколения маймуни по този начин, биолозите започват да наблюдават тяхното здраве и да проследяват как се е променила работата на техните митохондрии.

Биофлашка: живо устройство за запис на информация

Генетици от Харвард са разработили технология, позволяваща да се превърне ДНК на бактерия в устройство за запис и съхраняване на информ...

Наблюденията от една страна показват, че след пренасянето на ядрото на оплодената яйцеклетка в никакъв случай не се появяват отрицателни дългосрочни последици. Той също така предпазва маймуните от митохондриални проблеми. Средно делът на майчината mtDNA в техните клетки и кръв е около 3%, т.е. практически няма повредени "енергийни станции" в клетките на новите поколения маймуни.

От друга страна, експериментите на Миталипов и неговите колеги разкриват интересно и неочаквано явление. Анализирайки съдържанието на клетките на новите поколения макаци, биолозите са открили в тях не само следи от "донорски" и "майчински" митохондрии, но и фрагменти от митохондриална ДНК, наследени от бащите на тези маймуни.

В миналото учените са вярвали, че митохондриите се предават изключително по майчината линия, тъй като те не присъстват в мъжките полови клетки. Наблюденията на американски биолози показват, че това не винаги е така. По някакъв начин бащините митохондрии или копията на тяхната mtDNA могат да влязат в плода. Учените се надяват да разберат как точно се случва това.

Независимо от това, самата възможност за такова разпространение на митохондриите трябва да се вземе предвид както при изучаването и лечението на заболявания, свързани с митохондриите, така и при палеогенетичните изследвания, където mtDNA се използва за проследяване на връзката между древните животни и изследване на историята на миграциите на нашите предци, заключават учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com