Древните мъже и жени били равноправни

4094
Древните мъже и жени били равноправни

Учените са успели да идентифицират 23 скелета от погребение в прочутия Стоунхендж. За тяхно учудване 14 от скелетите принадлежали на знатни жени и само 9 – на мъже. Това според изследователите говори за равни права между мъжете и жените в епохата на неолита, съобщава Naked Science.

"Правени са много опити да се визуализира какво се е случило в Стоунхендж – било то рисунки на художници или исторически реконструкции за тв филми. Почти навсякъде виждаме мъже, много мъже, на преден план също винаги е мъжът, а жените в тази част на картината или отсъстват, или са съвсем малко", казва археологът Майк Питс, специалист по праисторическите паметници на Британия.

Ледници помогнали в строителството на Стоунхендж

Изследователи от Уелс са установили, че каменните монолити, от които се състои Стоунхендж, са се появили на 130 км от Лондон вследствие...

По думите му предишните представи за статута на жените в епохата на неолита вероятно са били грешни и направеното откритие може да направи преврат в представите за Стоунхендж.

Находката е направена по време на планово изследване на така наречената дупка Aubrey Hole 7, съобщи миналата седмица Discovery News. Това е една от 56-те ями, разположени около прочутите каменни монолити на Стоунхендж. За първи път тя е разкопана преди около век. Но след това я "консервирали" за дълги години.

Възрастта на дупката датира от периода 3100–2140 г. пр.н.е. Според археолозите находката е едно от доказателствата, че в древността Стоунхендж е използван за кремации и погребения. Телата са изгаряни преди погребването.

Липсата на детски останки в дупката се обяснява с традицията от онези години. Според учените телата на починалите деца също са изгаряни, но прахът е разпръсван над течащата наблизо река Ейвън.

Стоунхендж някога е имал форма на пълен кръг

Учени от векове се опитват да разкрият загадката на Стоунхендж. Продължителната суша, а не математически изчисления или датиране с въгл...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com