Експерт говори за ГМО: Ще се ползват ли в България нови геномни техники?

3295
Експерт говори за ГМО: Ще се ползват ли в България нови геномни техники?
Снимка: iStock/Guliver

България гласува "въздържал се" при обсъждането на предложението в Европейския съюз да се разхлаби контрола на генномодифицираните организми. По света геномните техники се използват да се лекуват общо над 7000 заболявания при човека. Разликата между генномодифицирани организми и нови геномни техники, обясни директорът на Агробиоинститута проф. Иван Атанасов в студиото на Bulgaria on air.

"Растителните биотехнологии започнаха масово да навлизат в практиката след 90-те години. До края на миналия век бяха конструирани много генномодифицирани растения. Основното на тези растения е, че в резултат на тази модификация в генома на растението остава чужда ДНК. Въпреки многократни оценки на безопасността на тези растения, винаги стои съмнението може ли такова растение да бъде създадено по естествен път и отговорът беше "не", защото все пак има малка, макар и незначителна, чужда ДНК", разясни експертът.

В България имаме закон за ГМО, който е рестриктивен. През последните 23 години в България не се отглеждат ГМО продукти. Това заявява професорът, тъй като периодично се появяват слухове. Глобата е огромна. „Може би по-лесно би се отглеждал канабис или риска от отглеждане на канабис е по-малък, отколкото от ГМО“, допълни той.

Още: Нобелови лауреати: ЕС да смекчи правилата за генетично модифициране

Вече има възможност да не правим генни модификации, както е било в миналия век, а да редактираме с изключително малки промени, които могат да бъдат получени по естествен път. Професорът даде пример за разликата между класическата селекция и тези нови геномни техники пример – възстановяваме старите напоителни системи – съответно има 2 начина. Можем да наемем работници с лопати, които да го изкопаят, което ще стане за няколко седмици и в същото време можем за 1 ден, ползвайки багер, техника, същия този канал да бъде изкопан. Подобно е и сравнението с двете технологии. Крайния резултат е, че постигаме по-бърз и по-евтин резултат.

“Земеделската земя постоянно намалява”, констатира проф. Атанасов – магистрала, строеж постоянно откъсва от земеделската земя. Освен това населението на земята расте и имаме нужда от по-интензивно отглеждане на растения. “Земеделието трябва да се адаптира към по-динамичните условия които имаме на земята.”

Растенията не се променят по вкус и качество. Емблематичен случай е за домат в Япония, който регулира кръвното. Той е с високо съдържание на гама-аминомаслена киселина, което е постигнато с една минимална промяна в продукта.

Винаги при въвеждането на нова технология има част от обществото, която отрича крайно новото, а другата казва че е панацея. “Ако кажем, че не искаме новите технологии, най-вероятно, няма да бъдат отглеждани и постепенно ще внасяме продукти, които са интересни за здравето и индустрията и ще ги ползваме”, разяснява проф. Атанасов.

Още: След скандала в парламента: Протест срещу вноса на ГМО продукти в България

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно