Хората живели до Абу Даби още преди 8500 години

5164
Хората живели до Абу Даби още преди 8500 години
Снимка: DCT Abu Dhabi

Археолози от Департамента по култура и туризъм на Абу Даби (ОАЕ) са провели разкопки на остров Гага (Ghagha), разположен западно от Абу Даби, и са открили древно селище. Откритите конструкции са кръгли къщи от камък. Стените на сградите са оцелели до почти един метър височина.

Най-вероятно тези помещения са били домове на малка общност, която може да е живяла на острова целогодишно. В стаите археолозите са открили стотици артефакти, включително добре изработени микролити – каменни върхове на стрели, които са били използвани за лов. Впрочем това е предположението на учените, направили откритието: на практика често е трудно да се направи разлика между стрели за лов и бой, а неолитните общества вече са били във войни помежду си. Вероятно общността е използвала и богатите морски ресурси.

DCT Abu Dhabi

В резултат на анализ на фрагменти от дървени въглища била определена възрастта на селището – 8500 години. Към днешна дата това е най-старата находка на човешки жилища на островите и крайбрежието на Персийския залив. Преди това за най-стария неолитен обект на тези места се смятало селище на остров Марава на възраст 8000 години. Подобно на селото на Гага, то било построено от местни камъни, но принципът на строителството бил различен: не отделни малки къщи, а стаи, обединени от обща стена.

Като цяло първите следи от човека в Близкия изток датират от горния палеолит. Най-ранните неолитни култури датират от периода 9600 – 10 300 години, което е по-старо от находките в ОАЕ. Хората от първите неолитни култури се заселили по Плодородния полумесец (територията на съвременните Ливан, Сирия, Ирак, Израел и части от Йордания и Турция получила такова име през 1914 г. от британския археолог Джеймс Брестед).

1200-годишен изкуствен остров е открит в Бахрейн

Но трябва да се вземе предвид фактът, че археологията в ОАЕ все още няма много дълга история: разкопки там започнали да се извършват редовно не толкова отдавна. Затова южната част на брега на Персийския залив е практически неизследвана в сравнение с Египет или Сирия.

Колко време е просъществувало селището, не е известно. Но преди около пет хиляди години в руините на сградите е бил погребан човек. Това обаче не е бил опит да се скрие труп в старите руини на пустинен остров, а обикновено погребение със следи от ритуална дейност. Може би старите къщи са играли някаква роля в предислямските вярвания на местните жители.

Снимка: DCT Abu Dhabi

Преди това учените смятали, че катализатор за възникването на селища в района са били далечните морски търговски пътища, развили се през горния неолит. Но последните находки доказват, че неолитните селища са съществували още преди началото на търговията.

Най-вероятно става дума за изменение на климата: по това време на брега на Персийския залив било много по-влажно от днес. Но преди около пет хиляди години ситуацията се променила: планетата станала по-студена, поради което бившите савани на Арабия и Африка отново се превърнали в пустини, каквито остават и днес.

Археолози откриха 18 000 древноегипетски „тетрадки“. Какво пише в тях?

Въпреки че археологията в ОАЕ тепърва се развива, учените там вече са направили няколко важни открития. Например те открили следи от стадо от изчезнал вид древни слонове, датиращи отпреди шест до осем милиона години. В град Ал Айн археолозите са открили голям фаладж (поливна система) на 3000 години – и засега това е най-старото доказателство за широкото използване на подобна напоителна технология. Пак в Ал Айн е открита добре запазена крепост от желязната епоха, датираща отпреди три хиляди години, и редица късни предислямски гробници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com