Има ли спасение от махмурлука?

12982
Има ли спасение от махмурлука?

По празници, лични поводи, от мъка или пък от еуфорична радост често ни се случва да прекалим с чашките. И още по-често горчиво се разкайваме на следващата сутрин. "Никога повече!", казваме си... до следващия път.

Къде е науката и защо все още си забъркваме домашни средства като "бульон трезве", а илачите от аптеката не помагат? Защо някои пият като за световно и са свежи като краставици, а други не могат да се съвземат с дни? Докъде са стигнали учените в изучаването на този феномен?

Още една рецепта срещу махмурлук

Изследователи от Австралийското държавно обединение за научни и приложни изследвания (CSIRO) са установили, че ако се изпие чаша сок от...

Истината е, че феноменът махмурлук, независимо от всенародната му известност и повсеместното разпространение, остава загадка за учените. А без ясно разбиране на причините, предизвикващи този синдром, е невъзможно да се изобрети „вълшебно хапче“, което да премахва всичките му прояви – главоболие, сухота в устата, потене, гадене и… отвращение от себе си.

Все пак учените са успели да развенчаят някои популярни митове и да дадат няколко наистина полезни съвета за моментите, в които черният ни дроб и особено – главата ни – не знае къде се намира след тежка алкохолна нощ…

Определено има надежда. Преди няколко години е създадена международна научна група с недвусмисленото название Група изследователи на махмурлука. Учени от различни страни са обединили усилия, след като най-после осъзнали, че прекалено дълго са игнорирали толкова „гореща“ тема за изследване.

Ръководителят на изследователския проект, професорът по психология Ричард Стивънс от университета Кийл (Великобритания) обяснява отсъствието на мащабни изследвания по изучаване на махмурлука по следния начин: „Работата е там, че заплахата от махмурлук често се явява единствената причина, която удържа хората от прекомерна употреба на алкохол.“

Рецепта срещу махмурлук на 1000 години

Древните иракчани също са използвали средство срещу махмурлук, подобно на нашите кисело мляко и айран, свидетелства рецепта срещу махму...

Бойкотирането на проблема махмурлук е довело дотам, че народните средства са заели мястото на научните методи. Няма да се спираме подробно върху начините за самолечение от махмурлук, само ще споменем, че в Мексико за народно средство срещу махмурлук се смятат скаридите, в Германия – маринованата сельодка, в Япония – маринованите сливи, в САЩ – горчивото кафе, в Китай – зеленият чай, и така нататък.

Има легенди, че някои популярни ястия и напитки за първи път са били изобретени като средство срещу махмурлук, например яйцата „Бенедикт“, коктейла „Блъди Мери“, споменава се дори кока-кола.

За няколко години работа проф. Ричард Стивънс и колегите му са успели да развенчаят няколко закостенели мита и да набележат пътя за бъдещите изследвания. Например дълго време за главен виновник за сутрешните страдания се смятало обезводняването на организма – известно е, че алкохолът се явява мощен диуретик.

И така – до какви умозаключения са стигнали учените и какво е златното правило, за не ни излизат през носа няколко чашки, можете да откриете в Мегавселена.

Една година от живота на британците преминава в махмурлук

Резултатите от ново проучване показват, че 351 дни - близо една година, от живота на британците преминават в махмурлук, пише в. "Дейли ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com