Интелигентна боя открива дефекти в конструкцията

44399
Интелигентна боя открива дефекти в конструкцията
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Учени създадоха интелигентна боя, която открива цепнатини в бетона, съобщи сп. "Сианс е авнир". "Идеята е да се идентифицира своевременно малък проблем, зада бъде решен, преди да е станал голям", заяви Мохамед Версе-Газ от университета на Северна Каролина.Системата е създадена, за да се наблюдава стабилността на сгради. Базирана е върху боя, която съдържа електропроводими материали, като например мед.

След като боята е нанесена, електроди опасват цялата структурата. След това софтуер командва пускането на слаб електрически ток между два електрода и регистрира електрическия потенциал около всички електроди. Събраните данни впоследствие се използват, за да се разбере каква е електропроводимостта на нанесената по структурата боя.

Ако електропроводимостта намалява, това означава, че структурата е повредена или че по нея са се появили цепнатини.Остава да се разбере къде е повредата или цепнатината. За целта изследователите създали алгоритъм, който позволява да се установи местонахождението й. Изследователите уверяват, че създаденият от тях софтуер е по-прецизен от други, които вече са били тествани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com