Израелско проучване: Две дози ваксина на Pfizer няма да са достатъчни

6885
 Израелско проучване: Две дози ваксина на Pfizer няма да са достатъчни
Снимка: iStock

Ново израелско проучване показва, че вероятността хората, ваксинирани с две дози от препарата на Pfizer/BioNTech през януари и февруари, да се заразят с вируса през юли, е с 51% по-голяма в сравнение с тези, които са били ваксинирани през март или април. Проучването е публикувано в списание Nature Communications.

Екипът от изследователи от KI Institute работи с лекари от KSM Research and Innovation и използва данни, предоставени от Maccabi Health Services, за да проведе ретроспективно кохортно проучване. Изследването сравнява честотата на пробивните инфекции и хоспитализациите, свързани с COVID-19, между хората, ваксинирани в началото на кампанията в страната (януари и февруари), и тези, ваксинирани на по-късните етапи (март и април). Проучването включва повече от 1,3 милиона записа.

Нидерландски министър: 85% ваксинирани не е достатъчно, за да се сложи край на пандемията

Стадният имунитет срещу Covid-19 вече не е реалистична цел, заяви пред парламента министърът на здравеопазването на Нидерландия Уго де ...

Както е отбелязано, рискът от заразяване е бил значително по-висок за хората, които са били ваксинирани по-рано, с допълнителна тенденция за висок риск от хоспитализация. Резултатите, според изследователите, са в съответствие с други проучвания по темата, които показват спад в нивата на антителата и съединенията на имунната система след 4-6 месеца.

Освен това възрастта на хората не е оказала влияние върху отслабването на ваксината, което означава, че ваксината е отслабнала при всички, а не само при по-възрастните хора.

Израел предприе политика за поставяне на трета инжекция на всички лица над 12-годишна възраст, за разлика от много други държави и препоръката на Световната здравна организация да се поставя трета инжекция само на хората с най-висок риск от заразяване.

Повече от четири милиона израелци са си направили подсилваща ваксина. Резултатите са, че процентът на заразяване е намалял значително.

Pfizer подаде заявление за ваксиниране на деца над 5 години в Япония

Американско-германският консорциум Pfizer/BioNTech подаде заявление в министерството на здравеопазването на Япония за получаване на раз...

Ръководителят на изследването д-р Барак Мизрахи обясни, че ваксината отслабва с отдалечаването от първоначалната втора доза, което означава, че хората, ваксинирани през януари, са били по-застрашени от заразяване с вируса, отколкото хората, ваксинирани през февруари и т.н.

Проучването е направено, когато вариантът Делта обхваща цялата страна и мнозина смятат, че той може да е причина за повишения брой инфекции в Израел. Мизрахи заяви, че проучването показва, че вариантът вероятно е бил по-малък фактор, отколкото се предполагаше - въпреки че това все още не е потвърдено.

Дали третата доза ще работи по-дълго?

Мизрахи каза, че на този етап е трудно да се каже. В различни проучвания са започнали да се събират много предварителни данни, които показват, че антителата отслабват и след третата инжекция. Длъжностните лица ще трябва да наблюдават дали инфекциите ще продължат да се увеличават и след това да определят съответната политика на ваксиниране, смята той.

СЗО: Ваксините срещу COVID могат да се модифицират всяка година

Появата на нови опасни варианти на коронавируса може да наложи ежегодна модификация на ваксините срещу COVID-19, какъвто е сега случаят...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com