Изследване: Една цигара замърсява 15 пъти повече от дизелова кола

8874
Изследване: Една цигара замърсява 15 пъти повече от дизелова кола
Снимка: iStock/Guliver

Една цигара изпуска във въздуха много по-голямо количество фини и ултрафини прахови частици, отколкото и най-мощните автомобилни двигатели, допринасяйки пряко за атмосферното замърсяване на градовете. Човек, който пуши цигара в продължение на 8 минути, замърсява от 4 до 6 пъти повече от един тир и 10-15 пъти повече от дизеловия двигател на кола Euro3. Въпреки че тези твърдения изглеждат невероятни, те обобщават изводите от научно изследване на Националния институт за тумори в Милано, които публикува в. “Кориере дела сера”, предава 24 часа.

Сред трите основни виновника за мръсния въздух, който дишаме, два са добре познати. Става въпрос за старите отоплителни уреди, най-вече с газови котли, които кметството на Милано забрани за частните сгради от октомври 2023 г. Вторият основен замърсител е трафикът с изпусканите във въздуха газове от милиони автомобили. Само една цигара обаче замърсява много повече от един мощен мотор “Харли-Дейвидсън”, от дизелова кола и дори от тир. До този резултат стигат много изследвания през последните 10 г. на учени в Милано. Това става благодарение на специфични апаратури и чрез показанията, регистрирани чрез тях от различните транспортни средства и от цигарите.

Топ причини да откажеш цигарите веднага!

Мислите за отказване от тютюнопушенето? Знаете ли причините, поради които искате да се откажете? Зазаради вашето здраве ли е? Ако не с...

“Цигарата изпуска повече фини и ултрафини частици, отколкото тежките моторни средства и така допринася за замърсяването на атмосферата в градовете”, казва Роберто Бофи, който оглавява отдела за пулмология и центъра за борба с пушенето на миланския институт. Според него в изследването е бил използван мобилен апарат, чиято технология се базира на принципа на лазерна дефракция и е в състояние да измери количеството замърсяващи частици PM1, PM2,5 и PM10. Бофи допълва, че са били направени много експерименти, чиито резултати са публикувани в международни научни издания. Всички те стигат до един извод – нищо друго не изпуска в атмосферата толкова врeдни частици, колкото цигарата. Ако към атмосферното замърсяване се прибави и това на околната среда - в Италия например се смята, че всяка година има по улиците, горите, плажовете 14 млрд. фасове, то щетите от цигарите засягат не само човешкото здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com