Изследване: Засега коронавирусът при норките мутира в по-безопасна за хората посока

4418
Изследване: Засега коронавирусът при норките мутира в по-безопасна за хората посока
Снимка: Сдружение КАЖИ

Молекулярен биолог анализира как се променя геномът на новия тип коронавирус в популациите на норки. Оказа се, че поради повечето от новите мутации в РНК, заразността на SARS-CoV-2 за хората намалява. Статия с резултатите от изследването е публикувана от електронната научна библиотека bioRxiv, съобщава БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

"Разпространението на коронавируса сред норки се превърна в голям проблем за човечеството, тъй като SARS-CoV-2 бързо мутира в тяхната популация. В същото време той може да се върне отново при хората. Анализът на геномите на тези щамове на вируса, които бяха широко разпространени сред норки, показа, че или по-рядко заразяват хората или изобщо не се срещат сред хората", пише Томокадзу Кониши, асистент в Университета на префектура Акита (Япония).

Трупове на норки в Дания се превръщат в резервоар за коронавируса?

Разлагащите се трупове на норки, погребани на сметища в Дания след масовото им унищожаване във фермите в страната, може да са заразили ...

Проблемът с норките и новия тип коронавирус беше идентифициран в края на април тази година. Тогава холандските медии съобщиха, че местните епидемиологични служби са открили следи от вируса в тялото на норки, отгледани в две ферми в провинция Северен Брабант. Холандските власти предположиха, че вирусът е попаднал в животните от заразени работници.

По-късно огнища на коронавирус бяха регистрирани във ферми за норки в САЩ, Канада, Дания и други европейски страни. Поради това властите започнаха масово да унищожават животните и да забраняват развъждането им. Допълнителни опасения поражда фактът, че при популациите от норки вирусът мутира особено бързо и лесно се предава от хората на животните и обратно.

Томокадзу Кониши анализира подробно какви мутации се появяват в генома на коронавируса, след като патогенът навлезе в популацията на норки. С помощта на тези данни той проучи в каква посока се развива еволюцията на вируса. Той сравнява набори от малки промени от геномите на вируси от ферми за кожи и подобни щамове на SARS-CoV-2, които циркулират сред жителите на Холандия, Дания и други страни.

Анализът показва, че в някои региони на Европа вирусите на норка и човек са започнали да се променят по различни траектории. Следователно, животинските вируси постепенно стават по-малко заразни и опасни за хората. Както отбелязва Кониши, щамове на коронавирус, които циркулират сред животните, все още не са открити сред жителите на Холандия и други страни, където се отглеждат норки.

Министерска оставка след избиването на милиони норки в Дания

Министърът на земеделието на Дания Могенс Йенсен обяви, че ще се оттегли от поста, след като бе засипан с критики за решението си да ли...

Също така популациите от норки все още нямат щамове на коронавирус, които са особено заразни за хората, както и онези разновидности на вируса, възникнали по време на втората вълна на епидемията. Това може да означава, че вирусът се е адаптирал твърде добре за заразяване на тази или онази популация и е загубил способността да се разпространява еднакво ефективно сред хората и сред норки. Това се доказва и от факта, че онези щамове на коронавирус, които са достигнали до хора от норки и са започнали да се разпространяват в края на лятото, вече са почти напълно изчезнали сред населението и делът на смъртните случаи от COVID-19 се е увеличил. Това предполага, че те са били по-малко инфекциозни и по-малко заплашителни за хората, отколкото тези вариации на вируса, които наскоро са започнали да циркулират сред хората.

По-нататъшното изследване на вирусите на норка, според Томокадзу Кониши, ще позволи на човечеството да използва такива щамове на SARS-CoV-2 като основа за ваксина срещу COVID-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно