Жегите увеличават риска от спонтанен аборт

2420
Жегите увеличават риска от спонтанен аборт
Снимка: iStock

Ново проучване разкрива, че има повишен риск от спонтанен аборт през летните месеци. Изследователи от Училището по обществено здраве към Бостънския университет (BUSPH) установиха, че бременните жени в Северна Америка имат 44% по-висок риск от ранен аборт (в рамките на осем седмици от бременността) през лятото - особено в края на август - отколкото шест месеца по-рано през февруари, предаде БГНЕС.

Освен това рискът от спонтанен аборт през която и да е седмица от бременността е с 31% по-висок в края на август в сравнение с края на февруари. От географска гледна точка бременните жени в Юга и Средния Запад са по-склонни да получат спонтанен аборт в края на август и началото на септември поради горещото време.

Нови научни открития обясняват защо мъжете живеят по-малко от жените

Учените са открили нови факти, които биха могли да обяснят защо мъжете обикновено не живеят толкова дълго, колкото жените. Това пише в ...

"Всеки път, когато се наблюдават сезонни вариации в даден резултат, това може да ви подскаже за причините за този резултат", казва д-р Амелия Веселинк, автор на изследването и доцент по епидемиология в BUSPH, публикувано в списание Epidemiology.

"Установихме, че рискът от спонтанен аборт, особено рискът от "ранен" аборт преди осмата седмица от бременността, е най-висок през лятото. Сега трябва да задълбаем повече в това, за да разберем какви видове експозиции са по-разпространени през лятото и кои от тези експозиции могат да обяснят повишения риск от спонтанен аборт".

За целите на проучването изследователите се фокусират върху 6104 участнички в базираното на BUSPH онлайн проучване на бременността (PRESTO) - текущо проучване, финансирано от Националните институти по здравеопазване, в което участват жени, опитващи се да заченат, и което ги проследява от периода преди зачеването до първите шест месеца след раждането. Участничките са заченали в рамките на 12 месеца след включването си в PRESTO и са предоставили на изследователите информация за загубата на бременност от какъвто и да е вид, датата на загубата и седмиците на бременността по време на спонтанния аборт.

Проучването помага на изследователите да запълнят празнината в информацията за сезонните особености на спонтанните аборти. Те предполагат, че излагането на топлина е причина за увеличаване на риска от спонтанен аборт през лятото.

Откритие: Температурата на мозъка е по-висока от тази на тялото

Според ново проучване, публикувано в списание „Brain”, средната температура на мозъка на здрави мъже и жени е 38,5 °С, ...

"Малко проучвания са изследвали връзката между горещините и риска от спонтанен аборт, така че това определено е тема, която заслужава по-нататъшно проучване", обяснява д-р Веселинк.

Д-р Веселинк добавя, че лекарите, законодателите и експертите по климата трябва да предприемат действия за намаляване на потенциалните рискове, свързани с излагането на топлина по време на бременност.

"Знаем, че топлината е свързана с по-висок риск от други последици от бременността, като преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и по-специално раждане на мъртъв плод", отбелязва той. "Медицинските указания и посланията в областта на общественото здраве - включително плановете за действие при горещини и политиките за адаптиране към климата - трябва да отчитат потенциалните ефекти от горещините върху здравето на бременните и техните бебета".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com