Животът в оживен град за три години повишава риска от сърдечна недостатъчност с 43%

1824
Животът в оживен град за три години повишава риска от сърдечна недостатъчност с 43%
Снимка: сърце, кардиолог

Животът в шумен и замърсен град само за три години може да повиши риска от сърдечна недостатъчност. Това показва проучване, цитирано от БГНЕС.

През последното десетилетие се натрупаха огромни доказателства за вредите, които причинява замърсяването на здравето, като токсичният въздух е силно свързан с деменция, затлъстяване, безплодие и множество други медицински проблеми.

Енергийните напитки могат да ни докарат сърдечна недостатъчност, сочи доклад

Сърдечните проблеми на млад мъж може да са били предизвикани от прекомерната му консумация на енергийни напитки. Той се е озовал в болн...

Датски изследователи сега са изчислили риска от сърдечна недостатъчност, породена от три вида градско замърсяване, след като са изследвали 22 000 жени, живеещи както в градове, така и в селски райони в продължение на почти две десетилетия.

Жените, изложени на високи нива на два от най-често срещаните замърсители, както и на силен шум, са с 43% по-голям риск от сърдечна недостатъчност. Рискът им нараства в съответствие с нивото на замърсяване, на което са били изложени, съобщава "Дейли Мейл".

Екологични благотворителни организации нарекоха констатациите „обезпокоителни“, твърдейки, че дават доказателства за „спешната нужда“ от борба със замърсяването.

Сърдечна недостатъчност възниква, когато жизненоважният орган се бори да изпомпва кръв по цялото тяло, причинявайки умора и недостиг на въздух, което затруднява дори обикновените задължения. Състоянието разрушава живота на повече от 900 000 британци и 28 милиона души в САЩ. Често се причинява от високо кръвно налягане и може да доведе до инфаркт и инсулт. 

Замърсяването на въздуха може да втвърди артериите, което може да доведе до образуване на кръвни съсиреци - увеличавайки риска от множество сърдечно-съдови проблеми. Шумът може да наруши съня и е установено, че хроничният шум влияе върху здравето на сърцето и мозъчната функция, като добавя стрес към организма.

Нивото на градския шум може да предизвика деменция у възрастните хора

Ако нивото на шум надхвърля допустимите норми с 10 децибела, рискът от деменция се увеличава с една трета. Изследване на повече о...

Последното проучване, направено от експерти от Университета в Копенхаген, е публикувано в "Journal of the American Heart Association". Учените измерват средногодишните нива на замърсяване на въздуха и шума по адресите на жените от момента на настаняването им през 90-те години до края на 2014 г. След това те начертават нивата на излагане на замърсяване средно за три години и изчисляват последващия риск от сърдечна недостатъчност за участниците. Те установяват, че при всяко увеличение на средните фини прахови частици (PM2,5) с 5,1 μg/m3, рискът от сърдечна недостатъчност при жените се увеличава със 17%. PM2.5 са малки частици и се отделят главно при изгаряне на дизел и бензин.

Друг вид замърсяване от трафика, азотен диоксид (NO2), също е свързан с повишен риск от сърдечна недостатъчност. Учените установяват, че при всяко увеличение на средната експозиция на NO2 с 8,6 µg/m3 рискът от сърдечна недостатъчност се увеличава с 10%. Не само замърсяването на въздуха влияе на здравето на жените, а шумовото замърсяване също. За всяко 9.3dB увеличение на шума от трафика, осреднено за 24 часа на ден, рискът от сърдечна недостатъчност се увеличава с 12%.

Д-р Юн Хи Лим и колегите му също откриват, че въздействието на тези замърсители е по-лошо, когато се комбинират. Жените, изложени на високи нива от трите вида замърсяване в продължение на три години, са с 43% по-склонни да развият сърдечна недостатъчност. Ефектите също са по-лоши при жени, които са бивши пушачи или са с високо кръвно налягане.

Д-р Лим каза: „За да се сведе до минимум въздействието на тези експозиции, трябва да се приложат широки обществени тактики като мерки за контрол на емисиите. Трябва да се насърчават стратегии като спиране на тютюнопушенето и контрол на кръвното налягане, за да се намали индивидуалният риск.“

Групата от природозащитната кампания „Приятели на Земята“ твърди, че констатациите показват, че трябва да се направи повече, за да стане въздухът по-чист. „Това е още едно обезпокоително доказателство за спешната необходимост от по-строги мерки за намаляване на замърсяването на въздуха“, каза говорител. „Колите трябва да бъдат по-чисти, а насърчаващите хората стимули да ги оставят у дома - по-големи.“

Доклад: Въздухът в Европа носи смърт

Според проучване около един на всеки осем смъртни случая в ЕС е свързана със замърсяването на околната среда. Повече от 400 000 души в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com