Как шимпанзетата оплакват смъртта на свой приятел (ВИДЕО)

4008
Как шимпанзетата оплакват смъртта на свой приятел (ВИДЕО)

Двадесетминутно видео е най-подробното и пълното свидетелство от наблюденията на начина, по който животните оплакват свой починал събрат.

При починалото от респираторно заболяване шимпанзе идват неговите приятели и дълго седят в тишина, понякога докосвайки го с пръсти.

Доскоро се смяташе, че желанието да оплакват починалите е една от особеностите на човека и че това отличава нашия вид от другите животни. След това било доказано, че някои животни също разбират какво е смъртта и изпитват особени емоции при вида на мъртвото тяло на свой побратим.

Известно е, че такова поведение е характерно за слоновете и враните. Но за особеностите на начина, по който животните възприемат смъртта на себеподобни, до днес е известно много малко.

Съд отказа да признае шимпанзетата за личности

Съд в Манхатън отказа да признае две шимпанзета - Херкулес и Лео, с които се правят опити в една от лабораториите на мегаполиса, за л...

Съществуват много описания на майки шимпанзета, които трудно се разделят с тялото на загиналото си малко, но почти няма източници на информация за това, как реагират на смъртта другите членове на групата, а при шимпанзетата приживе се установява сложна система от социални връзки, не само роднински.

Наскоро изследователите на шимпанзетата в резервата Шимфунши в Замбия са успели да заснемат поведението на маймуните след смъртта на член на тяхното общество.

Шимпанзето Томас девет години е живяло в група от 43 маймуни. През живота си Томас завързал много връзки в групата – осиротял на пет години, той силно се сприятелил с възрастен самец на име Пан, който му станал осиновител.

Пан се връща към тялото на Томас няколко пъти и при необходимост го защитава от нападения. Другите членове на групата също посещават тялото на Томас. Те дълго седят наоколо и не посягат към лакомствата, които им предлагат служителите на резервата.

"Те никога не се държат така в други ситуации", коментира приматологът д-р Ван Леувен пред ВВС.

Разкриха какво означават жестовете на шимпанзетата

Учени дешифрираха значението на 66 жеста на диви шимпанзета, които те използват съзнателно и които са потенциална връзка с ранното разв...

22 маймуни посетили тялото на починалия си другар. Девет от тях леко се докоснали до тялото на Томас, а една самка след това докоснала собствените си устни.

В даден момент на видеото се появява една от главните самки на групата, на име Виолет. Тя се приближава до тялото на Томас и го удря. "Такова поведение е обяснимо – тя е можела да направи това, когато той е бил жив. Възможно е да е проверявала дали той е способен да реагира – коментира д-р Леувен. – А поведението на осиновителя на Томас – Пан – по-сложно може да се обясни – честите му визити към тялото, начина, по който пъди друг самец, опитващ се да премести тялото – а Пан не е алфа-самецът в тази група – всичко това е необичайно и невероятно."

Друга маймуна, женската Ноел, чисти зъбите на загиналия – поведение, което изключително рядко се наблюдава при шимпанзетата. Тя извършвала това с лакомство, което ѝ предложили служителите на резервата.

Пълният текст на изследването е публикуван в изданието American Journal of Primatology.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно