Лягането два часа по-рано ще намали емисиите на CO2 с 4000 тона

2202
Лягането два часа по-рано ще намали емисиите на CO2 с 4000 тона
Снимка: iStock/Guliver

Турски енергийни експерти съветват да лягаме 2 часа по-рано, за да намалим въглеродните емисии, съобщава вестник Sabah, цитиран от агенция БГНЕС.

Ако заспиваме само два часа по-рано, всеки ден ще спестяваме над 4000 тона емисии на въглероден диоксид (CO2), тъй като значително ще се намали консумацията на електроенергия за осветление, според енергийните експерти.

Учените проведоха изследване за това как сънят влияе върху потреблението на електроенергия и въглеродния отпечатък в Турция поради по-дългите часове на сън при самоизолация.

Администрацията на Тръмп се опитва да изглади имиджа на въглеродния диоксид

Уилям Хапър, съветник на американския президент Доналд Тръмп за нововъзникващите технологии и част от Съвета за национална сигурност на...

Еркан Изги, експерт по електрическо и електронно инженерство в Техническия университет в Истанбул, проучи извадка от потреблението на електроенергия в домовете, а Хюсейн Торос, експерт по атмосферни науки и качество на въздуха в Техническия университет, оцени промените в емисиите на CO2. Двамата учени откриха, че ще има приблизително 4130 тона по-малко емисии на CO2, ако 38 милиона турски домове, в които 100 вата електроенергия се използват за осветление на час, заспят два часа по-рано.

100-те вата е хипотетична цифра и не отразява средното потребление поради няколко променливи, но Изги каза, че тяхното проучване е „стигнало до извода, че заспиването по-рано и по този начин консумирането на по-малко електроенергия ще облекчи икономическото състояние на домакинствата и околната среда по отношение на емисиите на CO2".

„Ако се опитаме да изпълняваме ежедневните си дейности по време на естествена дневна светлина колкото е възможно повече, тоест ако осветлението се използва по-малко вечерта от домакинствата, потреблението на електричество ще намалее“, каза Торос.

Подчертавайки спешността на забавянето на въглеродните емисии в атмосферата, той каза, че глобалното затопляне и изменението на климата, свързани с високите емисии, излагат на риск бъдещето на устойчивостта и сигурността.

Циментът - един от най-сериозните източници на емисии въглероден диоксид

Циментът е най-широко използваният изкуствено изработен материал. Той е на второ място след водата като най-консумираният ресурс на пла...

„Количеството CO2 в атмосферата започва бързо да се увеличава през 20-ти век, като през последните 800 000 години е било под 300 ppm (части на милион) до 1900 г. Докато количеството на CO2 в атмосферата е било 291 ppm през 1880 г., то се е увеличило с 42% през 2019 г. и е достигнало 412 ppm. Това увеличение води до бърза промяна на Земята", споделя специалистът.

Коронавирусно въздействие

Споменавайки, че промишленото производство, потреблението на бензин и въглища бързо намалява, благодарение на мерките, предприети в световен мащаб за спиране на разпространението на новия коронавирус, учените отчитат, че пандемията може да има някои положителни резултати.

"Изглежда, че нивото на азотния диоксид (NO2) бързо спада, според сателитните данни; емисиите на CO2 също бързо намаляват. Сътрудничеството между човечеството се увеличава, каза Торос. Според него това трябва да се превърне в глобална кампания: „Лягате рано вечер, намалявате въглеродния си отпечатък“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com