Маймунската шарка може да причини мозъчно възпаление и гърчове

2884
Маймунската шарка може да причини мозъчно възпаление и гърчове
Снимка: iStock

Маймунската шарка понякога може да доведе до неврологични или психиатрични усложнения като енцефалит, объркване и гърчове, сочи ново британско проучване. То се ръководи от изследователите от University College London (UCL) и King’s College, ръководени от д-р Джонатан Роджърс от Института по психично здраве и е публикувано в медицинското списание „eClinicalMedicine“.

Учените са направили систематичен преглед и метаанализ на всички научни изследвания до момента (общо 19) и данни за маймунската шарка до май 2022 г., включващи общо 1502 души от различни страни – САЩ, Обединеното кралство, Нигерия, Конго и др. В допълнение към относително честите симптоми като мускулни болки (при поне 50% от пациентите), умора, главоболие, тревожност и депресия, 2% до 3% от пациентите са имали по-сериозни неврологични усложнения. Анализът изчислява, че 2,7% от пациентите с маймунска шарка получават поне един припадък, 2,4% объркване и 2% енцефалит.

Над 50 000 са вече случаите на маймунска шарка в света

От маймунска шарка в света са регистрирани повече от 50 000 случая, сочат данните на СЗО. Все пак предаването на вируса се забавя в гор...

Изследователите подчертават необходимостта от допълнително проучване доколко и как маймунската шарка може да засегне мозъка. В допълнение, те съобщават, че болестта може да доведе до по-високи нива на проблеми с психичното здраве в сравнение с други инфекциозни заболявания поради наличието на тежки обриви и вероятно съпътстващата социална стигма – като се има предвид, че предаването е главно чрез сексуален контакт. „Ние открихме, че сериозни неврологични усложнения като енцефалит и гърчове, макар и редки, са настъпили в достатъчно случаи на маймунска шарка, за да оправдаят безпокойство, така че нашето проучване подчертава необходимостта от по-нататъшно изследване на проблема.

Има също значителни доказателства, че емоционалните разстройства като депресията и тревожността са сравнително чести при хора с маймунска шарка”, каза д-р Роджърс. Няма обаче по-скорошни данни, които да покажат колко чести са тези усложнения по време на настоящата международна епидемия от маймунска шарка. Също така все още не е ясно колко време продължават неврологичните усложнения и дали могат да продължат дълго след острата фаза на заболяването.

Освен това проучването включва пациенти, повечето от които са били хоспитализирани, така че не е сигурно, че неврологичните усложнения имат подобна честота от 2-3% дори в най-леките случаи. Маймунската шарка причинява предимно кожни обриви и треска. Може да бъде фатално, но при сегашното огнище в Европа и САЩ случаите обикновено са леки и смъртността е доста под един смъртен случай на 1000 потвърдени случая.

Въпреки че маймунската шарка е ендемична в Централна и Западна Африка от десетилетия, тази година е първата година, в която вирусът, който я причинява, се разпространява в световен мащаб, съобщава bg-voice

Регистрираха първия случай на зараза с коронавирус, ХИВ и маймунска шарка едновременно

Лекари от университета в Катания, университетската болница „Паоло Джаконе“ в Палермо и поликлиниката Родолико – Сан М...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com