Метод за набавяне на растежен хормон може да е предизвиквал Алцхаймер впоследствие: Данни от учени

8668
Метод за набавяне на растежен хормон може да е предизвиквал Алцхаймер впоследствие: Данни от учени
Снимка: iStock

Ранните симптоми на Алцхаймер при петима възрастни, участвали в проучването, може да са свързани с вече преустановено медицинско лечение с човешки растежен хормон, което са получавали преди десетилетия като деца, показва ново проучване.

Проучването, публикувано в списанието Nature Medicine, цитирани от CNN, представя първите доказателства за медицински получена болест на Алцхаймер. Ранните симптоми при пациентите може да са резултат от възможно предаване на амилоид бета протеин, който е ключов компонент на болестта на Алцхаймер - образуват се плаки в мозъка. Новото проучване предполага, че „замърсяването“ с амилоид бета може да има връзка с ранните симптоми, изпитвани от пациентите в проучването.

„Трябва да подчертая, че това са много редки случаи и става въпрос за медицински процедури, които вече не се използват“, каза Джон Колинге, водещ автор на изследването и директор на Института по прионови заболявания на Лондонския университетски колеж.

Още: 3 необичайни симптома на Алцхаймер, които всеки трябва да знае

Петимата възрастни, които са изследвани са имали дефицит на растежен хормон като деца и са получили хормони на растежа, приготвен по специфичен начин от трупове. Хипофизната жлеза се намира в основата на мозъка, а човешкият растежен хормон или HGH е естествен хормон, който жлезата произвежда и освобождава, насърчавайки растежа при децата. Между 1959 и 1985 г. тези пациенти са сред най-малко 1848 души в Обединеното кралство, които са били лекувани с човешки растежен хормон, получен от хипофизната жлеза на труп, според проучването. По това време това лечение се използва и в други части на света, включително Съединените щати. Лечебният подход e преустановен, след като e установено, че случаи на рядко мозъчно заболяване, наречено болест на Кройцфелд-Якоб, са свързани с прилагането на замърсен човешки растежен хормон от трупове.

Обществото няма от какво да се страхува

През 2015 г. изследователите по-рано описват „възможни доказателства“, че предаването на амилоид бета протеин от хормона на растежа на трупа към реципиента е възможно, а след това през 2018 г. те правят изследвания с лабораторни мишки. „Сега предоставяме доказателства, че болестта на Алцхаймер също се предава при определени обстоятелства“, пишат в своето проучване изследователите от Университетския колеж в Лондон и Националната болница по неврология и неврохирургия в Обединеното кралство. Те добавят, че този тип предаване е „рядък“ и няма предположение, че амилоид бета може да се предава между хора в ежедневните дейности или съвременните рутинни медицински грижи.

„Изследователите препоръчват медицинските процедури да бъдат преразгледани, за да се гарантира, че редки случаи на предаване на болестта на Алцхаймер няма да се случват в бъдеще“, каза д-р Сюзън Колхаас, изпълнителен директор по изследванията и партньорствата в Alzheimer's Research UK.

Още: Откриха, че болестта на Алцхаймер може да бъде забелязана в очите

„Това проучване предполага, че в много редки случаи болестта на Алцхаймер може да се предава между хора чрез човешки растежен хормон от починали донори. Трябва да се подчертае, че това лечение вече не се използва днес и е заменено със синтетичен растежен хормон“, каза Колхаас в изявление.

Пълното проучване: Iatrogenic Alzheimer’s disease in recipients of cadaveric pituitary-derived growth hormone

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно