Мислехме, че Леденият човек е уникален. Но други може да го последват

6567
Мислехме, че Леденият човек е уникален. Но други може да го последват
Снимка: South Tyrol Museum of Archaeology

Туристите, които за първи път са се натъкнали на ледената мумия в европейско алпийско дере през 1991 г., трябва да са получили доста голям шок. Оттогава жертвата на убийство на около 5200 години – Йоци Ледения човек – продължава да поднася изненади, пише ScienceAlert.

Смята се, че неолитната мумия е била запазена от странно събитие, което е малко вероятно да се повтори – че той е бил лиофилизиран и запечатан в ледник веднага след като е бил смъртоносно прострелян със стрела в гърба.

Но след нов анализ археологът Ларс Пильо от отдела за културно наследство в Инландет, Норвегия, и колегите му сега са на различно мнение.

Йоци (Ötzi) е най-старата известна естествена човешка мумия в Европа. Той е изследван задълбочено през 30-те години след откриването му. Вече знаем какво е носил, че е имал татуировки, какво е било последното му меню и дори как може да е звучал гласът му.

Но ако Йоци е бил постоянно замразен след смъртта си, хванат в нещо като капсула на времето, както се смяташе първоначално, той щеше да бъде по-добре запазен, твърдят в ново изследване Пильо и екипът му.

Вместо това само долната половина на мумията е все още в девствено състояние, докато кожата на тила му се е отлепила, за да покаже черепната кост, а коженото му наметало се е разпаднало на парчета, оставяйки гърба му гол.

Нещо повече, първоначално се смяташе, че артефактът, намерен със замразената мумия, е бил повреден по време на конфликт преди смъртта на собственика му, но Пильо и колегите му са стигнали до заключението, че повредата е в съответствие с нещо, което може да се е случило, ако околният лед многократно се е топил и замръзвал.

Древни ски, стрели и ловни принадлежности, несвързани с тази находка, също показват подобни счупвания и износване като артефактите, открити с Йоци, което предполага, че те обикновено се появяват по време на топене на леда или при плъзгане на лед.

„Тези доказателства категорично предполагат, че горната част на тялото е била изложена няколко пъти преди откритието през 1991 г.“, пишат изследователите.

Пильо и колегите му обясняват, че тъй като вещите на мъжа са били намерени разпръснати на разстояние до 6 метра, Йоци може да не е починал там, където е намерен. Човекът вероятно е намерил края си над дерето, затрупан от пролетния сняг, само за да бъде пометен по-късно в дерето от стопената вода.

„През горещите лета Йоци и неговите артефакти вероятно са били периодично излагани за 1500 години след смъртта му“, пишат Пильо и екипът му.

През последните няколко десетилетия количеството подобни ледени находки значително се е увеличило, позволявайки на изследователите да видят обстоятелствата около Йоци по нов начин.

„Не е необходима поредица от специални обстоятелства за запазването на този тип находки и съответните места сега са засегнати от тежки събития на топене“, заключава екипът, което означава, че този вид мумифициране може да е по-често срещано явление, отколкото се смяташе досега.

Топенето на ледниците, предизвикано от изменението на климата, вече е разкрило останките на хора, погребани от десетилетия, артефакти и невероятно добре запазени древни животни, като мечки и вълнисти носорози.

Кой знае какво още се крие отдолу в очакване на топенето.

Изследването е публикувано в The Holocene.

ОЩЕ: Любов, а не война погубила неандерталците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com