Мистериозни фигури се появиха върху Камъка на съдбата преди коронацията на Чарлз III

17925
Мистериозни фигури се появиха върху Камъка на съдбата преди коронацията на Чарлз III
Снимка: Historic Environment Scotland

Специалисти от изследователската организация Historic Environment Scotland (HES) са създали 3D модел на свещен обект, известен като Камъка на съдбата. Новият изследователски метод разкрил скрити преди детайли върху неговата повърхност.

Както съобщава Arkeonews, Камъкът на съдбата е известен още като Камъка на Скоун и Коронационния камък. В продължение на много векове на този камък са били короновани шотландски и английски монарси. За първи път е използван за коронацията на крале в Шотландия преди повече от хиляда години.

Коронацията на крал Чарлз III – по-скромна и с модерни щрихи

Новото изследване било проведено преди предстоящата коронация – съобщава се, че почитайки традициите от миналото, крал Чарлз III решил да транспортира свещения камък до Уестминстърското абатство в Лондон за коронацията му през май тази година. Реликвата ще бъде поставена в специално коронационно кресло. Преди церемонията изследователите сканирали и създали 3D отпечатък на свещения камък. След това копието било проучено внимателно и учените открили скрити детайли върху грапавата и неравна повърхност на камъка, които никой не бил забелязал преди.

„Много е вълнуващо да открием нова информация за обект, толкова уникален и важен за историята на Шотландия, колкото Камъка на съдбата – казва главният изследовател на HES Юън Хислоп. – Високото ниво на детайлност, което успяхме да заснемем чрез цифровото изображение, ни даде възможност да преразгледаме следите от инструменти върху повърхността на камъка, което помогна да потвърдим, че камъкът е грубо обработен от повече от един каменоделец с редица различни инструменти, както се смяташе преди.“

Но най-любопитното откритие е откриването на нерегистрирани по-рано знаци върху камъка, които според изследователите са римски цифри. Те все още са мистерия – в момента учените не могат да кажат със сигурност каква е тяхната цел и значение.

Камила ще бъде обявена за кралица на 6 май

Камъкът на съдбата обикновено се излага в Единбургския дворец и е от голямо историческо значение за Шотландия. Произходът му е неизвестен. Една популярна теория например гласи, че има библейски корени. Има също спекулации, че камъкът е играл важна роля при интронизирането на шотландските крале повече от век преди първото му регистрирано използване през 1057 г., когато доведеният син на Макбет – Лулах, е провъзгласен за крал в Шотландия.

През Втората световна война Камъкът на Скоун е заровен под Уестминстърското абатство за съхранение, като план за мястото е изпратен на канадския министър-председател. Германските бомби не успели да повредят камъка, но четирима студенти от университета в Глазгоу, които нахлули в Уестминстърското абатство на Бъдни вечер през 1950 г., го направили, пише History. Близо 400-килограмовият камък от Скоун се разцепил на две, когато шотландските националисти го преместили от коронационното кресло и го отнесли в Шотландия в багажника на кола. Четири месеца след изчезването му ремонтираният камък е открит обвит в шотландското национално знаме на главния олтар на разрушеното абатство Арброут. Срещу студентите не били повдигнати обвинения и камъкът бил върнат в Уестминстърското абатство.

В Шотландия продължават да се носят слухове, че Камъкът на съдбата е реплика и че монасите от абатството Скоун са скрили истинския камък в река или са го заровили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно