Мобилните телефони увреждат сперматозоидите

70292
Мобилните телефони увреждат сперматозоидите
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Анализът на десетки различни изследвания  показа, че електромагнитното излъчване на мобилните телефони действително може да понижи качеството на сперматозоидите и по този начин да намали шансовете им да станат бащи.

През 2011 г. Световната здравна организация (СЗО) класифицира радиоизлъчването на мобилните телефони като потенциален канцероген. Към момента са проведени множество изследвания относно това влияние, но данните са противоречиви. Все пак мобилният телефон разпространява електромагнитно излъчване, което може да предизвика повишаване на температурата на живите тъкани и да доведе до възникването на хромозомни аберации (отклонение в развитието или растежа)  при клетките.

Обработването на пътищата през зимата съкращава живота на пеперудите

Обработването на пътищата със сол през зимата променя развитието на някои пеперуди и съкращава живота им, съобщи АФП. Натриевият хлорид...

Тъй като обикновено телефонът се намира в непосредствена близост до човешкото тяло, има опасение за потенциална вреда за организма, в следствие на излъчването му.

Предишни изследвания наведоха учените на мисълта, че радиочестотното електромагнитно излъчване на телефоните, потенциално може да се отрази на фертилността на мъжете. За да се изясни дали това е така, група учени от университета в Ексетър, провела систематичен обзор на десетки изследвания, с участието на над 1,5 хиляди души.

Изводите са направени, въз основа на резултати от изучаването на проби на сперма, в присъствието на електромагнитно излъчване (in vitro) и наблюдения на състоянието на здравето на мъже (in vivo). Качеството на спермата се оценявало по подвижността, жизнеспособността и концентрацията на сперматозоидите.

Учените установили, че количеството на мъжките полови клетки в спермата, които имали нормална подвижност, се е понижило с 8% след въздействието на излъчването на мобилни телефони. Същият ефект се наблюдава при оценката на жизнеспособността на сперматозоидите.

Унижението е най-силната човешка емоция

Повечето от нашите най-ярки спомени са свързани със силни емоции, независимо дали са положителни или отрицателни. Отрицателните, обаче ...

„Отчитайки мащаба на използването на мобилни телефони в целия свят, потенциалнаат им роля на въздействието им изисква щателно изучаване, отбелязва ръководителят на екипа Фиона Матюс. – Това изследване предоставя данни, които показват, че мобилният телефон, разположен в джоба на панталона влияе отрицателно върху качеството на сперматозоидите.“

Според нея здравите мъже не бива да изпадат в паника, но тези, които имат репродуктивни проблеми, би трябвало да държат телефона си на друго място. Авторите на изследването подчертават, че резултатите на изследването се нуждаят от по-нататъшно развитие.

Резултатите от проучването са публикувани в Environment International.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно