Можем ли да оцелеем при зомби апокалипсис?

32408
Можем ли да оцелеем при зомби апокалипсис?
Снимка: Getty Images / Guliver

Спасението във филмите със зомбита често идва от някакво чудно „лекарство“ или пристига армията и спасява всички оцелели. Но какво би станало ако някоя нова болест започне да превръща хората в зомбита и бихме ли могли да ги спрем?

Професорът по микробиология Йоанна Веран и преподавателя по WEB технологии Матю Крослей отговарят на тези въпроси. Те разказват за това как бихме могли да се справим със зомби атака, как се разпространява едно наистина силно инфекциозно заболяване, както и как обществото може да се подготви, пише Daily mail.

От тичането и криенето до избиването на заразените, подготовката за такъв сценарии ще доведе правителството до момент, в който ще трябва да вземе много трудни решения.

Представете си една такава нова „зомби“ болест (зомбизъм), която се разпространява чрез слюнката, попаднала в кръвта чрез ухапване от зомби.

Този вид контакт, на пряко разпространение, обикновено е доста неефективен метод за предаване на болестта в сравнение с инфекция, която се предава по въздуха, а такъв вид инфекция се разпространява много по-лесно.

Но зомбизмът е интересен, защото е като бяс – симптомите могат да включват безпокойство, възбуда, параноя и страх, които променят поведението на инфектирания индивид. Така зомбито активно ще се опитва да захапе или яде жертвите си, като по този начин разпространението на болестта става по-бързо.

Оригиналният източник на избухването на зомбизма рядко е като във филмите – епидемиолози, които прекарват много време да анализират и моделират, за да проследят заболяването обратно до първия случай.

Например, с биологичен атентат, изпуснат в атмосферата или заразена храна, сервирана по време на голямо социално събитие, може да причини голям брой заразени лица по едно и също време. А лабораторна злополука, от друга страна, може първоначално да засяга сравнително малък брой индивиди.

Тези параметри, както и начина на разпространяване ще се отразят на разпространението на болестта.

За всяка епидемия, епидемиолозите ще се опитат да изчислят основните отношения на възпроизвеждане, които генерират средният брой на заразените индивиди.

„Нашите модели на зомбита не са естествени и изискват отстраняване на главата или унищожаване на мозъка им за трайна смърт. Така че основното съображение при нападение от зомбита е колко хора зомбито може да ухапе преди да бъде унищожено“, казват двамата учени.

Зомбитата могат да бъдат традиционни – бавни и тромави чудовища, или може да са по-бързи и по-смъртоносни за хората, като във филма 28 Days Later.

Силно населен район предлага изобилие от възможности за едно зомби, което иска да се храни. Следователно бързо увеличава броя на заразените случаи. Изолираните зомбита, обаче не създават реална вреда.

„Накрая, след като установим как се разпространява заболяването и колко бързо може да доведе до края на дните ни (или не, в зависимост от случая), ние трябва да идентифицираме най-добрия метод за защита. Това ще гарантира, че инфекцията няма да доведе до зомби апокалипсис“, казват учените.

Има няколко стратегии за реакция срещу зомбизма.

Очевидна стратегия е заразените лица да се поставят под карантина, вероятно с надеждата за разработване на лекарство или ваксина. Въпреки, че този метод може да бъде успешен, разработването на лечение е дълъг и труден процес. Освен това и поддържането на перфектна карантина е трудно и рисковано.

Зомбита превзеха Мексико Сити

Повече от 7000 „зомбита” плъзнаха по улиците на Мексико Сити в събота. Не, това не беше нашествие от чудовища, а традиционн...

В случаите с много заразени, което е типично за зомби епидемия, дори едно заразено лице има риск да унищожи вида на приемника.

Стратегията често се разглежда в истории за зомбита, в които тези, които са здрави започват да се крият от тези, които са заразени. Обикновено се използва това, че броят на заразените винаги е по-голям от броя на здравите.

Тази стратегия може да се разглежда като някаква имунизация, но успеваемостта й зависи от способността да останат един с друг здравите хора.

„След като заразените орди са нарушили вашата защитена зона, вие вече сте създали перфектната среда за разпространение на болестта в малко пространство“, добавят те.

При липсата на възможност за лечение, трябва да се опитате да унищожите заразените лица от населението. Но тук има същите проблеми като при карантината.

Учените: Зомбитата имат мозъчни увреждания

Зомбитата са страховити полуживи същества, които познаваме от филмите и романите на ужасите. Обикновено те изглеждат по един и същи нач...

Този метод не само, че изисква ефективно отстраняване на заразените, но там също трябва да има някакъв диагностичен процес, така че да могат да се открият случаите с по-малко симптоми.

Ако приемем, че могат лесно да се премахнат всички заболели, това ще бъде най-добрият вариант. Но остават морални въпроси по отношение на тежките загуби на незаразени индивиди.

Реалните заболявания рядко са толкова мощни, колкото тези във филмите, които обикновено имат 100% скорост на предаване.

Проучване на фиктивни зомби-пандемии предлага вълнуващ начин, за обсъждане на инфекциозно предавани болести, профилактика и лечение.

Така че, следващия път, когато седнете да гледате любимите си филми за зомбита, се поставете в обувките на епидемиолозите по света: Какво бихте направили и защо?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com