Наистина ли Дядо Коледа почива в призрачен град в Ирландия?

2828
Наистина ли Дядо Коледа почива в призрачен град в Ирландия?
Снимка: Fiddawn / CC BY-SA 3.0

Само на 20 минути южно от Килкени, Ирландия, се намира изоставено средновековно селище, което крие мистериозна коледна легенда.

Сред зелени хълмисти пасища, осеяни с пасящи овце и гробище от XIII век, руините на църквата „Свети Никола“ се извисяват над дома на Мейв и Джо О'Конъл. Сред почиващите вечно тук са ранни обитатели на имението, енориаши на църквата и – според местната легенда – свети Никола Мирликийски. Да, същият светия, който е вдъхновил Дядо Коледа, пише BBC.

Руините на църквата „Свети Никола“ в Нютаун Джърпойнт. Jody Halsted / CC BY-NC-ND 2.0

Днес О'Конъл са собственици и единствени живи жители на парка Джърпойнт, 120 акра изоставен средновековен град от XII век, разположен на 20 километра южно от Килкени, Ирландия. Разположено на пресечната точка на реките Нор и Литъл Аригъл, селището (по-рано наричано Нютаун Джърпойнт) се смята за основано от норманите, които пристигат в Ирландия около 1160 г. Според плана за опазване, съставен от Съвета за наследство на Ирландия, градът процъфтява през XV век, с археологически доказателства, разкриващи домове, пазар, кула, мост, улици, мелница, водопроводна система и близкото абатство Джърпойнт. Но до XVII век обитателите на града са изчезнали, вероятно поради комбинация от жестоки нападения и чума.

Защо обаче мястото за почивка на свети Никола се е озовало в призрачен град, превърнат в частна ферма, остава загадка.

Собствениците на чифлика разказват, че според легендата то винаги е било тук, под украсена каменна надгробна плоча в църковното гробище. Там е изобразена фигура на изправен мъж със събрани при палците ръце, с обърнати навън длани, което показва добротата и милосърдието на погребания човек.

Гробницата на св. Никола в Нютаун Джърпойнт Fiddawn / CC BY-SA 3.0

За тези, които са израснали с подаръци от Дядо Коледа, Крис Крингъл, Дядо Мраз и Свети Ник и много други герои, символиката, разбира се, не изисква много обяснения. Въпреки че Дядо Коледа съществува в сърцата на вярващите, човекът, вдъхновил тези легендарни фигури, е смъртен човек – свети Никола от Мира (Турция).

Никола бил сирак, роден в древния ликийски град Патара, и раздава наследството си на нуждаещите се, болните и бедните. По-късно той става епископ на Мира, който сега е част от днешна Турция; присъства на Никейския събор през 325 г., който провъзгласява Исус за Божи син. Умира на 6 декември 343 г. и е погребан в Мира, но точното местонахождение на тялото на свети Никола продължава да озадачава учените и днес.

Някои смятат, че гробът му се намира под пода на църквата „Свети Никола“ в Анталия, Турция. Други твърдят, че тялото му е откраднато и отнесено в Бари, Италия, където почива под базиликата „Свети Никола“. Има мнение, че мощите му са били откраднати и след това продадени, разменени или дарени на хора и църкви по света.

Руините на абатството Джърпойнт. Andreas F. Borchert / CC BY-SA 4.0

Две изображения на мъжки фигури, надничащи над раменете на свети Никола върху плочата, разказват интересна легенда. Фигурите представлявали двама рицари кръстоносци, за които се предполага, че пренесли тялото на свети Никола от гробницата му в Турция до Италия „за съхранение“. По време на мисията си легендата разказва, че рицарите взели реликва от свети Никола със себе си в Ирландия, където тя се озовала в църквата „Свети Никола“ в Нютаун Джърпойнт и в крайна сметка била погребана в гробището на църквата.

Докато някои твърдят, че там е погребана реликва на свети Никола, други смятат, че гробът е погрешно маркиран и всъщност съдържа останките на местен свещеник.

Изследователи признават, че никой не може наистина да знае какво има под каменната плоча, без да отвори гробницата. Търговията със свещени реликви е била проблем, откакто хората и артефактите са смятани за свещени. Части от тела на светци намират своя път по целия свят, но единственият начин да се потвърди тяхната автентичност е чрез сравняване на ДНК проби с други потвърдени реликви. Затова засега не може да се каже със сигурност дали свети Никола е погребан в Ирландия.

О'Конъл обаче избират да вярват. Както и около 10 000 туристи, които посещават гроба на свети Никола в парка Джърпойнт всяка година. Въпреки че самият парк е официално затворен по Коледа, частни обиколки могат да бъдат резервирани в други месеци от годината.

По-рано археолози заявиха, че са открили къде точно се е намирал гробът на свети Никола в гр. Демре (в миналото Мира) в Турция.

Освен това учени обясниха защо Коледа се празнува на 25 декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com