Най-смъртоносните животни на планетата. Въоръжени и много опасни

41484
Най-смъртоносните животни на планетата. Въоръжени и много опасни
Снимка: iStock

Човекът безспорно е най-опасното животно на планетата. Но това изобщо не означава, че всички други животни изведнъж са престанали да представляват заплаха! Можем да разпознаем очевидната опасност от големите хищници, но невинаги сме в състояние да я видим в относително малки или привидно доброжелателни същества. И това може да ни струва живота.

Представяме ви само извадка от някои отровни и уникални животни, с които трябва да сте много внимателни, ако някога ги срещнете. Някои от тях – змии и скорпиони – са съвсем очевидно подозрителни, други са в състояние да приспят вашата бдителност. Още една причина да не посягате с ръка към гъсеници и октоподи...

Снимка: Foto-Rabe / Pixabay

Хипопотамите са привидно неочаквано на първо място. Мнозина ги смятат за лениви и добродушни същества… Всъщност тези тритонни чудовища годишно убиват повече хора, отколкото всички останали животни в Африка, взети заедно. Те са невероятно териториални, агресивни и способни да прекършат човека отведнъж.

Снимка: Jens Petersen / CC BY 2.5

Синьопръстенните октоподи са познати кандидати за титлата „красиво малко създание, което следва да се избягва на всяка цена“! Тяхната невропаралитична отрова може да убие човек за минути и за нея няма антидот. Само сърдечно-белодробната реанимация, извършена със светкавична скорост, може да спаси пострадалия.

markaharper1 / CC BY-SA 2.0

Двуцветните мухоловки са известни с навика си да ядат отровни буболечки, произвеждайки смъртоносни токсини в телата си. Освен това те намазват яйцата си в гнездата с отрова, за да ги предпазят от хищници. И изглеждат толкова симпатични.

Termininja / CC BY-SA 4.0

Дърволазите са други същества, прославили се из цял свят както със зашеметяваща красота, така и със смъртоносна отрова. Аборигените на Южна и Централна Америка от векове използват отровата на тези жаби, за да създават отровни стрели.

Aloaiza / CC BY 3.0

Жълтокоремната морска змия е още едно доказателство, че не бива да се забърквате с никого, който има два цвята. Тези морски змии рядко нападат хора, но отровата им е по-мощна от тази на кралската кобра и с лекота може да убие човек.

iStock

Иглокожите, сред които попада и прочутата риба фугу (риба балон или риба таралеж), са се уредили много добре. Не стига, че тялото им съдържа смъртоносна отрова, но и се надуват, като се превръщат в топка с шипове, която не може да погълне нито един хищник.

NOAA / Public Domain

Конусите са хищни коремоноги охлюви от тропическите морета. Невротоксините, с които буквално разтварят телата на своите жертви, са изключително опасни и за човека. Мраморираният конусовиден охлюв (лат: Conus marmoreus) изглежда красив, но една капка от неговата отрова е толкова силна, че може да убие без проблем 20 души, като ефектът от ужилването започва да действа моментално и води до подуване и парализа.

Ester Inbar / Wikimedia Commons

Leiurus quinquestriatus – смъртоносният ловуващ скорпион – е най-опасният скорпион на планетата и до голяма степен е определил репутацията на своя вид. Отровата му причинява силна болка, затруднено дишане температура, изпадане в шок, кома и смърт.

William Warby / CC BY 2.0

Бумслангите се открояват сред другите отровни змии не само със силна отрова, но и с прекрасно зрение. Това впрочем е от полза за хората, тъй като тези привично кротки дървесни змии забелязват хората отдалече и предпочитат да се скрият. Но ако все пак ухапване се случи, смъртта е практически неизбежна.

Centro de Informações Toxicológicas de Santa Catarina /Public Domain

Lonomia olbiqua, известна в Бразилия и като „гъсеницата убиец“, изглежда като обикновена гъсеница, но в нейните подобни на малки елхички косми се крие уникална и чудовищно силна отрова, която предотвратява съсирването на кръвта и причинява симптоми, подобни на гангрена. Бразилски учени вече са разработили противоотрова, но за двадесет години гъсениците все пак са изпратили няколкостотин души в отвъдното.

Guido Gautsch / CC BY-SA 2.0

В тропичните австралийските води се среща това ефирно-призрачно създание, наречено морска оса (на латински: Chironex fleckeri), която е най-отровната медуза на планетата. Тя е изключително наситена с токсини, които, когато са в контакт с човека, могат да спрат сърдечно-дихателните функции за по-малко от 5 минути.

Макар че медузите, които обитават Черно море, за наша радост не са опасни, все пак и с тях трябва да се внимава. Те са 2 вида, от които по-едра е белодробната медуза. При допир с копривните клетки на пипалата ѝ от тях изтича парлива течност, която предизвиква парене, възпаление, а попаднала например в устната лигавица или в очите, може да причини сериозни поражения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com