Научна препоръка: Много внимателно с хора с някои заболявания при ваксинация срещу коронавирус с китайска ваксина

7214
Научна препоръка: Много внимателно с хора с някои заболявания при ваксинация срещу коронавирус с китайска ваксина
Снимка: iStock

Препоръка за допълнителна предпазливост при ваксиниране срещу коронавирус на хора с диабет, електролитни дисбаланси, бъбречна недостатъчност и нарушения в кръвосъсирването дава публикувано в списание Nature ново проучване. То изследва патофизиологични изменения, настъпващи в човешкия организъм след прилагане на ваксина срещу коронавирус. С голямо уточнение – заключенията са направени след изследване върху едва 11 души и приложена инактивирана китайска ваксина срещу коронавирус (Vero Cell) на китайския разработчик "Синофарм" (ваксината съдържа силно отслабена или убита форма на коронавируса SARS-CoV-2). Нито една от позволените към днешна дата (1 ноември, 2021 година) за употреба ваксини срещу COVID-19 в ЕС не е инактивирана - те са или иРНК, или аденовирусни т.е. различни технологии, в които не се използва умъртвена форма на коронавируса.

Всички изброени здравни състояния, за които се дава препоръката, са многократно описани усложнения след прекарване на COVID-19, особено при тежки случаи на прекарване на болестта. Но авторите на новото изследване казват, че и след прилагане на китайската инактивирана ваксина срещу коронавирус са наблюдавали доста устойчиви патофизиологични изменения в организма, касаещи електролитния баланс, профилите на съсирване на кръвта, бъбречната функция, както и нивата на холестерол и глюкоза, касаещи метаболизма ни. Все едно тези хора са прекарали коронавирусна инфекция, казват изследователите.

Сърбия започва производството и на китайска ваксина срещу коронавируса

Сръбският здравен министър Златибор Лончар обяви, че производството на китайска коронавирусна ваксина ще започне в Сърбия през октомври...

Изненадващо, до 28 дни след първа доза от китайската ваксина има намаляване на интерферонния отговор в организма – този отговор, който е изключително важен за ранно засичане на вируса от имунната система и бързата ѝ реакция. Ако способността за интерферонен отговор е понижена, съответният вирус може да остане по-дълго време неразпознат от имунната система и да се размножава безпрепятствено. "Това може да значи, че за по-кратък период от време т.е. около месец след поставяне на първа доза ваксина, човешката имунна система не е в пивилегировано състояние и има нужда да се пазим повече", заявяват авторите на проучването. Но уточняват, че говорят за общата картина, а срещу SARS-CoV-2 се наблюдава засилен адаптивен имунен отговор в този един месец след първа доза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com