Научно проучване: Шансът да се заразиш с коронавирус в семейна среда при болен човек е голям

17162
Научно проучване: Шансът да се заразиш с коронавирус в семейна среда при болен човек е голям
Снимка: Getty Images/Guliver

Новият коронавирус SARS-CoV-2 е два пъти по-заразен, когато става въпрос за случаи на постоянен близък контакт като тези в семейна среда, отколкото подобни заболявания като Тежкия респираторен синдром (ТОРС/SARS), със значителен брой допълнителни инфекции, разпространяващи се преди появата на каквито и да било симптоми у болния от COVID-19, пише АФП.

Изследователи от Китай и Съединените щати, чието проучване излиза с това заключение, заявиха, че техните открития могат да окажат дълбоко въздействие върху намаляването на броя на новите инфекции с напредването на пандемията.

И водата в тоалетната може да доведе до зараза с коронавирус

Сякаш нямаше достатъчно неща, с които да се съобразяваме по време на глобалната пандемия от COVID-19 - последни проучвания на китайски ...

Използвайки данни за 350 пациенти с COVID-19 и близо 2000 от близките им контакти в град Гуанджоу, Китай, изследователите оценяват "честотата на вторична атака" на вируса – тоест вероятността заразеният човек да предаде болестта на някой друг, уточнява БГНЕС.

Те откриват, че макар диагностициран с COVID-19 да има само 2,4% шанс да зарази някого, с когото не е живял, тази цифра скача до 17,1% – около един на всеки шест – сред тези, с които съжителства.

Според научните модели, които са основани на данните, събрани през януари и февруари 2020 година, но са актуализирани, за да отразяват най-новите тенденции, вероятността от заразяване на редица членове на семейства е била най-висока сред 60-годишните и най-ниска сред децата под 20 години.

Общите шансове за заразяване на член от семейството или партньор с COVID-19 са два пъти по-високи, отколкото при SARS, и три пъти по-високи отколкото при MERS (Близкоизточния респираторен синдром).

Показателно е, че изследователите установяват, че вероятността носител на COVID-19 да зарази член на семейството или съквартирант е значително по-висока – 39% – преди да започнат да проявяват симптоми, отколкото след това. Това предполага, че вирусът лесно се предава в рамките на инкубационния му период и може да бъде предаден от хора, които не знаят, че са заразени.

Новооткрита мутация изглежда прави коронавируса по-заразен

Аспецифична мутация на новия коронавирус SARS-CoV-2 може значително да повиши способността му да заразява, показва проучване на китайск...

Екипът заяви, че изолацията в рамките на домакинствата намалява общия брой случаи на COVID-19 сред изследваните с 20-50% в сравнение с тези без карантина.

"Въпреки че ефектът от изолирането на случаите изглежда скромен, високата инфекциозност на вируса през инкубационния период предполага, че карантината на асимптоматични контакти би могла да предотврати по-нататъшно предаване", казва учен от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Гуанджоу.

Преди прилагането на карантина, в продължение на седмици, много европейски страни съветваха хората да остават по домовете си само ако са болни – тоест показват симптоми, характерни за вируса. Изследването предполага, че може би вече е било твърде късно, за да се предотврати широкото разпространение на COVID-19.

В този контекст, Вирджиния Пицер от Йейлския институт за обществено здраве твърди, че "ключова разлика" между COVID-19 и други коронавируси е "значително по-високата" вероятност от предаването в инкубационния му период.

Тя каза, че изследването, публикувано в Lancet, "потвърждава относителното значение на предсимптоматичното предаване и взаимовръзката между по-напредналата възраст и възприемчивостта, ключови изводи, които трябва да залегнат при разработването на стратегии за интервенция".

Панама съобщи за нов подвид на коронавируса

Учени от здравния институт в Панама съобщиха за появата на нов типичен подвид коронавирус, предизвикващ COVID-19, който са нарекли A2 P...

Още: "Намаление на новите случаи на коронавирус в България, картината по света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com