Неизвестни структури колкото цял континент - открити в земните недра

10887
Неизвестни структури колкото цял континент - открити в земните недра
Снимка: Pixabay

Учените от университета Мериленд, университета Джон Хопкинс и Телавивския университет са открили дълбоко в земните недра структури с неизвестна природа, нагорещени до свръхвисоки температури. Зоните са с размер на цял континент, залегнал на границата между ядрото и мантията на 2900 км. под повърхността, съобщи „Science“, предаде информационно-аналитичния портал „МИР24“.

За първи път за тях става известно, благодарение на земетресенията, припомня „МИР24“. Сеизмичните вълни помагат да се състави карта на вътрешността на планетата – учените измерват тяхната скорост и фиксират къде и на каква дълбочина тя се променя.

Била ли е някога Земята изцяло под вода?

Океанът покрива повече от 70% от повърхността на Земята днес, но преди повече от 3 милиарда години цялата планета може би е била покрит...

Авторите на новото изследване са анализирали данните от сеизмичните наблюдения, правени в последните 30 години – около 700 сеизмограми.

„Разглеждайки хиляди ехо-сигнали от границата ядро-мантия, ние получихме напълно нова перспектива“, отбелязват те, цитирани от изданието.

Резултатите показват, че между ядрото и мантията на земята са разположени множество структури, влияещи на движението на вълните. Една от тях е разположена под Маркизките острови в южната част на Тихия океан. Преди учените дори не са подозирали за нейното съществуване. Освен това, била открита голяма „аномална“ зона под Хаваите.

Като цяло, земните недра се оказват значително по-нееднородни, отколкото се считаше по-рано – неизвестните структури заемат около 40% от площта им. Учените не могат да кажат какво представляват – разтопена магма, изтичащо от ядрото желязо или нещо друго. Но се надяват, че новите изследвания ще ги приближат към изясняването на геологическите процеси в центъра на нашата планета.

По-рано бе съобщено, че в недрата на Земята са открити „планини“ - 100 пъти по-високи от Еверест, припомня още "МИР24".  Според публикувано съобщение от миналата година, в земните недра са открити загадъчни образувания, състоящи се от нажежен мантиен материал. Те са разположени на дълбочина от около 2000 километра под повърхността, където долната част от скалистата мантия се допира до разтопеното външно ядро.

Магнитният северен полюс продължава да се движи към Русия. Какво означава това?

По-рано този месец, британския Институт за геоложки проучвания и Националните центрове за екологична информация на САЩ пуснаха още едн...

Едно такова струпване е разположено под тихия океан, друго – под Африка и някои области на Атлантика, съобщи тогава Earth&Space Science News, цитирано от „24МИР“.

За първи път за мантийни „мехури“ става известно в 1970 г., когато учените изпробвали метода на сеизмичната томография, който позволява „проникване“ на много километри в дълбочината на Земята. Те открили, че примерно на половината „път“ между повърхността и ядрото се намират огромни зони, където вълните се движат значително по-бавно.

Всяко такова „струпване“ е примерно 100 пъти по-високо от Еверест. Ако бяха разположени на повърхността на планетата, Международната космическа станция щеше да се движи около тях, отбелязва изданието.

Специалистите стигнали до извода, че „мехурите“ играят важна роля за такива дълбочинни процеси като тектониката на плочите и вулканизма.

Възможно е в древността те да са подхранвали супервулкани, чиито изригвания причинявали масови измирания на планетата, но това засега е само теория, отбелязва изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно