Нова френска ваксина носи обещание за елиминация на коронавируса

7141
Нова френска ваксина носи обещание за елиминация на коронавируса
Снимка: iStock

Вече мнозина специалисти коментираха, че за ефективна борба с COVID-19 в смисъл на спиране на разпространението на вируса е необходимо създаване на ваксина, която "прави" антитела в носоглътката. Причината – това е "входът", през който вирусът влиза в тялото ни и ако бъде спрян там, то изобщо няма да се заразяваме. Съответно, вирусът няма да може да мутира, да се появяват нови варианти, чиито последствия да разбираме чак след като преминат през много хора.

Клинични изпитания на такава ваксина – назална т.е. прилага се с впръскване през носа, се планират още през тази година. Става въпрос за френски продукт, пише Medscape. Екипът на BioMAP от съвместното изследователско звено на Френския национален изследователски институт за земеделие, храни и околна среда (INRAE) и Университета в Тур по инфекциозни болести и обществено здраве (ISP) е разработил ваксина на протеинова основа за COVID-19, която се прилага през носа. Тази ваксина може да предизвика имунен отговор на системно ниво, подобно на традиционните интрамускулни ваксини, както и на лигавично ниво – т.е. да се създадат антитела в лигавицата на носа.

Русия: Назалната ваксина срещу COVID също създава имунитет

Назалната ваксина, разработена в центъра "Гамалея", ще защити и тези, които преди това не са били ваксинирани със „Спутник V&ldqu...

"Впръскването в носа предизвиква имунен отговор в носните кухини. Благодарение на това сме в състояние да спрем вируса много рано. Това означава, че той вече няма да може да се размножава и да заразява хората около вас", обяснява Изабел Димие-Поасон, доктор по медицина, експерт по имунология на инфекциозните болести в Университета в Тур и бъдещ генерален и изследователски мениджър в LoValTech, стартираща компания, която ще ръководи разработването на формулата на ваксината. "Интрамускулните ваксини предпазват от тежки форми на COVID. Въпреки това, ако хванете вируса, можете да заразите други хора. Интраназалната ваксина премахва този проблем", обяснява тя.

Д-р Димие-Поасон казва и друго – ваксината, която ще се тества, не е насочена само срещу един протеин на вируса. В момента всички одобрени интрамускулни ваксини са насочени срещу т.нар. S-протеин (спайк протеин). Той обаче мутира много бързо и това прави тези ваксини по-малко ефективни. Френската ваксина обаче е насочена както срещу този протеин, така и срещу други протеини на вируса, при които няма мутации. Те не са променени, независимо за кой вариант на вируса говорим.

"Ваксината може да се съхранява при 39 °F (~4 °C), но оцелява при стайна температура, което я прави идеална за страни, в които спазването на изискванията за студена верига може да бъде предизвикателство", казва Димие-Поасон.

Досега не са наблюдавани неблагоприятни ефекти. "Това е ваксина на протеинова основа без адювант. Тя е напълно безопасна. Очакваме, че тя ще се използва за деца и пациенти с понижен имунитет", обясни Димие-Поасон."

Путин като доброволец в изпитванията на първата руска назална ваксина срещу COVID-19

Руският президент Владимир Путин стана доброволец и бе ваксиниран с назална ваксина срещу коронавирус. Това съобщи той самият по време ...

Още: Ваксина, която неутрализира всички бета коронавируси – вече има прототип

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно